Главно Предсједник РС

Цвијановић: Високи представник је непотребан – ЕУ и БиХ треба да преговараки непосредно

„МИНИМУМ ЈЕ ДА СЕ ИМЕНОВАЊЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ВРАТИ У СБ УН“
  • Тамо би био ред да се прво расправља о томе како се именују високи представници, а исто тако је Савјет безбједности мјесто гдје свака од чланица може дати свој став и да нешто блокира ако није сагласна са тим

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да високи представник, који је превазиђена категорија, и ОХР умањују капацитет ЕУ да се у БиХ наметне као истински партнер са којим треба да се преговара и договара.

Цвијановићева је истакла да је и те како дошло вријеме да у БиХ буде угашен ОХР, а да саговорник постане ЕУ.

Она сматра да је о високом представнику, који није потребан БиХ, добро расправљати на начин да ли је потребан или није, а не са аспекта нових именовања.

Цвијановићева је рекла да би на вечерашњој сједници Савјета безбједности УН требало расправљати о томе да се именовање високог представника врати у оквире и процедуре, те навела да је, осим првог именовања високог представника, све остало било погрешно – без онога што је прописао Дејтонски мировни споразум.

Тамо би био ред да се прво расправља о томе како се именују високи представници, а исто тако је Савјет безбједности мјесто гдје свака од чланица може дати свој став и да нешто блокира ако није сагласна са тим“, рекла је Цвијановићева новинарима на Јахорини.

Она је напоменула и да су управо због таквог механизма, гдје може да се блокира одређена ствар, све ове године заобилажена именовања на прописани начин.

Према њеним ријечима, то би могла да буде слободна сфера у којој слободни стријелци у оквиру одређеног Савјета за спровођење мира (ПИК) дају своје мишљење и предлажу некога.

Свјесна сам да је високи представник дејтонска категорија, али и да је превазиђена категорија и да бисмо унутрашњим дијалогом требали да умртвимо ту позицију у потпуности, а ако већ постоји негдје написана да знамо да је она заиста ограничена и сведена на минимум или доведена до брисања. Али, да нам је потребна – није нам потребна“, нагласила је предсједник Српске.

Она је додала да је разочарана када чује представнике ЕУ да кажу да још није дошло вријеме за гашење ОХР-а.

Посебан проблем је да из БиХ нема никакве сагласности по питању ових, а и многих других питања и да овдје имамо слободне стријелце који излазе самостално и износе одређене тобоже ставове институција, а то су лична или партијска мишљења. Као што смо имали често прилику да видимо поступање министра иностраних послова Бисере Турковић и многих других који дају себи за право да пишу писма или износе ставове или шаљу извјештаје, а да иза тога није стала институција која је по Уставу задужена да се бави спољном политиком, а то је Предсједништво БиХ“, напоменула је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар