Главно РС и матица

Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности света и ратног авантуризма Куртија

УПОЗОРИО КФОР ДА МУ ЗАДАТАК НИЈЕ ДА БРАНИ ЗАПОСЛЕНИМА ДА УЂУ У ЗГРАДЕ СВОЈИХ ОПШТИНА
  • Апеловао на тзв. међународну заједницу и КФОР: „Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, није прихватљиво објашњење да нико не може да утиче на Куртија“
  • Нагласио: „Србија тражи поштовање принципа територијалног интегритета због себе, а у исто вријеме дубоко смо увјерени да кршење теритпријалног интегритета Србије не сме да буде поновљено нигде на свету. Не може кидање дела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на Косову и Метохији и да заштите српски народ.

– Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, није прихватљиво објашњење да нико не може да утиче на Куртија – рекао.

Дачић је то поручио на свечаности у МСП којом је обиљежен Дан српске дипломатије, којој су присуствовали представници дипломатског кора – од шефа делегације ЕУ, до амбасадора Квинте, региона, Турске, Египта, Чешке и других земаља.

Шеф српске дипломатије је рекао да је инсистирање Србије на очувању територијалног интегритета искрено и принципијелно.

– Србија тражи поштовање тог принципа и због себе, а и у исто вријеме дубоко смо увјерени да кршење територијалног интегритета Србије не сме да буде поновљено нигде на свету. Не може кидање дела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не – навео је Дачић.

Он је указао да провокације и једнострани потези Приштине стварају ситуацију која опасно пријети да дестабилизује мир и додао да је управо зато приштинска страна највећа пријетња миру и стабилности.

– Позивамо међународну заједницу да обезбеди поштовање свих договора које смо постигли, а не да уз реторичку осуду онога што ради Приштина остаје оваква ситуација у коју су они довели српски народ – рекао је Дачић.

Он је рекао да од међународне заједнице Србија тражи поштовање договора и онога на чему се радило годинама.

Како је истакао, Србија тражи поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице због себе и због његовог грубог кршења када је ријеч о Косову и Метохији.

– Србија чврсто стоји иза тих принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења – казао је Дачић, додајући да Србија добро памти то искуство и да не жели да се оно понови било коме.

Месецима смо у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за РТС.

Коментаришући долазак КФОР-а испред зграда општина на сјеверу Косова и Метoхије, Дачић је рекао да је задатак КФОР-а био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазаку зграде.

– Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали – рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

– Српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија нећемо дозволити – поручио је Дачић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар