Главно РС и матица

Дачић: Србија ће своје даље кораке поводом КиМ одредити након разговора Вучића са Столтенбергом

НАГЛАСИО: САМО КФОР СМЕ ДА БУДЕ НА СЕВЕРУ КОСОВА И ТО ЋЕ БИТИ ТЕМА ЊИХОВОГ СУСРЕТА
  • Открио: „Донећемо одлуку да ли ћемо тражити седницу Савета безбедности УН, каква ће бити дипломатска активност, али је најважније да се сачувају мир и људски животи“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће након разговора предсједника Србије Александра Вучића са командантом НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Бриселу услиједити одлука о даљим корацима Србије у вези са Косовом и Метохијом.

– Донећемо одлуку да ли ћемо тражити седницу Савјета безбедности УН, каква ће бити дипломатска активност, али је најважније да се сачувају мир и људски животи – рекао је Дачић.

Он је нагласио да је непоштовање Резолуције 1244 Савјета безбједности УН резултирало појачаним присуством такозване косовске полиције или других оружаних формација на сјеверу Покрајине, које ту не смију да буду.

– Само КФОР сме да буде на северу и то ће бити тема разговора Вучића и Столтенберга – рекао је Дачић за Б92.

Он је нагласио да свима треба да буде јасно да је једина пријетња миру и једини покретач сукоба на Косову и Метохији премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти и да ће, ако међународна заједница на то не реагује, реаговати Србија.

На констатацију да ће ускоро на челу Кфора бити генерал из Турске, Дачић је рекао да не треба крити да су турске симпатије на страни Приштине, али и да посљедњих година постоје покушаји да се нормализују односи Анкаре са Београдом.

Он је истакао да Србија не гледа позитивно на то што је Турска наоружала Космет дроновима „бајрактар“, те је апеловао да та земља одигра позитивну улогу и пружи допринос миру и стабилности, а не да подстиче насиље над Србима.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар