Главно РС и матица

Дачић: Србија ће УН упутити протест због „приштинске делегације“

НАГЛАСИО: „НЕ ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ЊИХОВО ЛОБИРАЊЕ ИШТА ПРОМЕНИТИ – ПРОШЛА СУ ТА ВРЕМЕНА“
  • Ивица ДАЧИЋ: „Добили су пропуснице су пропуснице само за ходнике у седишту УН, али и то „злоупотребљавају” као у случају са премијером Марока. Премијер Марока је на једном од тих ходника седео и пио кафу, они су му пришли и питали да ли је слободно, сели, усликали се и објавили на Фејсбуку да су разговарали о успостављању дипломатских односа. То је премијер Марока одмах демантовао“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија упутити протест Уједињеним нацијама због присуства чланова приштинске делегације у УН, током трајања Генералне скупштине, која, како је рекао, то злоупотребљава.

Дачић је објаснио да се поједини билатерални састанци одржавају и на ходницима и додао да су само за тај простор чланови приштинске делегације добили пропуснице, као и да то „злоупотребљавају” као у случају са премијером Марока.

„Премијер Марока је на једном од тих ходника седео и пио кафу, они су му пришли и питали да ли је слободно, сели, усликали се и објавили на Фејсбуку да су разговарали о успостављању дипломатских односа. То је премијер Марока одмах демантовао”, рекао је Дачић за Прва тв.

Шеф српске дипломатије објаснио је да је приштинска делегација у згради УН присутна захваљујући пропусници на којој стоји ознака „О”, која значи „други, остали”.

„Искористили су то што је на КиМ присутна мировна мисија и преко њиховог департмана за мировне операције поднели захтев да буду присутни у УН”, каже Дачић.

Упитан да ли њихово „лобирање” може да има посљедице по Србију, Дачић одговара да не може, јер „они више немају тај простор који су имали некад”.

„Не верујем да ће то њихово лобирање ишта да промени”, навео је Дачић и додао да је током разговора у УН-у закључио да све више држава жели да остане неутрално по питању Косова, док се не заврши дијалог између Београда и Приштине.

Дачић је рекао да у УН-у на сваких 15 до 20 минута има састанке, као и да очекује да ће их до краја укупно бити 96.

Како каже, с неким делегацијама је довољно да се поздрави јер се ради о традиционалним пријатељима Србије, док је за неке разговоре потребно више времена како би се све објаснило, поготово када је ријеч о Косову, преноси Танјуг.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар