Главно РС и матица

Дачић: Србија је од потписивања Бриселског споразума до данас жртва међународне заједнице

ЗА БЕОГРАД ЈЕ ЗСО ОДЛУЧУЈУЋИ КОРАК ЗА ПРИМЈЕНУ ЕВРОПСКОГ ПРИЈЕДЛОГА ЗА НОРМАЛИЗАЦИЈУ
  • Нагласио: „Куртијев крајни циљ није ЗСО, већ да Срба нема на Косову. То би највише волео да учини кроз неку брзу интервенцију, али је свима јасно да то Србија неће дозволити“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија и данас, на десетогодишњицу од потписивања Бриселског споразума, изложена лицемјерју међународне заједнице, као и читаву деценију од парафирања тог документа.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Шведске Тобијасом Билстремом, са којим се састао данас у Београду, навео да Србија мора да се избори да Заједница српских општина /ЗСО/ добије своје контуре предвиђене Бриселским споразумом.

– Србија тражи да формирање ЗСО буде први корак, одлучујући и опредељујући услов за имплементацију Европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине – истакао је Дачић.

Он је указао да је јако важно да то сви у Европи и свијету разумију, јер Србија не жели да опет уђе у период неизвјесности и да се опет годинама чека на формирање ЗСО.

На питање да ли ће премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти након 2. маја испунити захтјев да се формира ЗСО, Дачић је одговорио да слиједи мукотрпан процес са милион различитих проблема.

– Куртијев крајни циљ није ЗСО, већ да Срба нема на Косову. То би највише волео да учини кроз неку брзу интервенцију, али је свима јасно да то Србија неће дозволити – рекао је Дачић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар