Главно РС и матица

Дачић: Српска није само дело српског народа, већ је и дејтонска творевина

НАГЛАСИО ДА ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НИЧИМ НЕ УГРОЖАВА БиХ
  • „Ако је Република Српска дефинисана као равноправна, по чему Српска на данашњи дан може да угрози територијални интегритет БиХ, која је и српска и хрватска колико и бошњачка, јер је ријеч о заједници Срба, Хрвата и Бошњака? Ми не гледамо негативно на развој БиХ. Напротив!“
  • „Многима на Западу је важно да критикују Србију и српски народ, не водећи рачуна ни о елементарним чињеницама. Најновији примјер је потез британске политичарке, која је у жељи да критикује Републику Српску због данашњег празника, уз ту критику, објавила слику Новог Пазара, и то са прославе Нове године или Божића. Њима је важно само то да су уписали поен тиме што су критиковали Додика“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да прослава Дана Републике Српске ничим не угрожава БиХ, што важи и за његову данашњу посјету и присуство на обиљежавању 9. јануара у Источном Сарајеву.

Најављујући да стиже на централну прославу Дана Српске у Источном Сарајеву, гдје је представљао Србију са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Николом Селаковићем и још неколицином министара, Дачић је указао да га Бошњаци нападају и тврде да руши територијални интегритет БиХ тиме што иде у посјету Српској.

– Реаговао је и неки канадски институт, односно избјеглице из БиХ које се баве питањима тог муслиманског дијела БиХ. Они нас често критикују да разбијамо БиХ. Ако неко слави нешто што је дио његове историје, зашто би то било усмјерено против некога? Зато су те оптужбе потпуно неутемељене – рекао је Дачић за Телевизију Хепи.

Говорећи о односима Србије и Српске, Дачић је истакао да су заједничке активности усмјерене ка ономе што је национални и државни интерес.

Он је објаснио да Република Српска није само дјело српског народа, већ је и дејтонска творевина, будући да је верификована споразумом иза којег стоје САД и велике силе.

– Није то измислила Република Српска или неко у Београду, у Бањалуци или на Палама. Потписивање Дејтонског споразума је био једини начин да БиХ опстане као држава. БиХ се темељи на равноправности три народа и два ентитета. То су смислили Американци. Ми то поштујемо и не може да буде говора о томе да Србија разбија територијални интегритет БиХ – указао је Дачић.

Дачић је напоменуо да се Њемачка и остале силе позивају на разне споразуме, али тако да све што је везано за Србију и српски народ проглашавају грешком, па су на основу тога установили да је и Дејтон грешка и хоће да га промијене.

– Улазимо у расправе које се не темеље на реалним основама. Ако је Република Српска дефинисана као равноправна, по чему Српска на данашњи дан може да угрози територијални интегритет БиХ, која је и српска и хрватска колико и бошњачка, јер је ријеч о заједници Срба, Хрвата и Бошњака? Ми не гледамо негативно на развој БиХ. Напротив – нагласио је Дачић.

Међутим, како је објаснио, многима на Западу је важно да критикују Србију и српски народ, не водећи рачуна ни о елементарним чињеницама.

– Најновији примјер је потез британске политичарке, која је у жељи да критикује Републику Српску због данашњег празника, уз ту критику, објавила слику Новог Пазара, и то са прославе Нове године или Божића. Њима је важно само то да су уписали поен тиме што су критиковали /предсједника Републике Српске Милорада/ Додика – навео је Дачић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар