Главно РС и матица

Дачић: Унија Комора је десета држава која је повукла признање „Косова“

„ВУЧИЋ ИДЕ У ХЕЛСИНКИ ГДЕ ЋЕ ИМАТИ ВАЖНЕ СУСРЕТЕ СА МЕРКЕЛОВОМ, БИЋЕ И ОРБАН И КУРЦ“
  • Поводом приштинског подизања царина на робу из Србије рекао: „Шта они мисле, да ћемо подржати Косово? Каква је то дивља кампања? Јуче сам добио извештај из Њујорка, где генерални конзул Косова прави пријем за шефове мисија у УН, на којем говори Ники Хејли. Они на сваком кораку лобирају за независност, западне и исламске земље им помажу, а буне се када Србија указује да нема признавања статуса без окончања дијалога”

УНИЈА Комора, острвска држава у Индијском океану, повукла је признање Косова, потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић.

То је десето повлачење признања независности јужне српске покрајине.

Дачић је рекао да Приштина говори да су повлачења признања Косова лажи и клевете, јер их то боли. Иако су, каже Дачић, рекли да су то неке „безвезе земље”, то је ипак 10 гласова у УН.

До сада су признање Косова повукли Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Унија Комора је по државном уређењу република, смештена на сjеверном дjелу Мозамбичког канала на источној обали Африке између сjевероисточног Мозамбика и сjеверозападног Мадагаскара.

Држава се састоји од три велика острва и бројних мањих острва и има око 795.000 становника. Главни град је Морони.     

Говорећи о одлуци привремених институција у Приштини да за десет одсто повећају порез на робу из Србије, Дачић је истакао да је постало правило да када се најави могућност наставка дијалога – долази до разних инцидената на КиМ.

„То не може више да буде случајност. Показује да лидери Приштине не желе напредак дијалога, не желе компромис. Хоће да се врате на стару политику, да је све решено”, рекао је Дачић.

Поводом тврдњи из Приштини кажу да је та мjера донијета као одговор на „дивљу кампању”, нагласио је:

„Шта они мисле, да ћемо подржати Косово? Каква је то дивља кампања? Јуче сам добио извештај из Њујорка, где генерални конзул Косова прави пријем за шефове мисија у УН, на којем говори Ники Хејли. Они на сваком кораку лобирају за независност, западне и исламске земље им помажу, а буне се када Србија указује да нема признавања статуса без окончања дијалога. Говоре да су лажи и клевете да су повукли признање. Нема дивљијих потеза него када се вуку једнострани потези”.

На овај корак Приштине реаговао је Брисел, који тражи хитно објашњење. Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич је рекла да су те мјере јасно кршење обавеза Косова у оквиру ЦЕФТА споразума.

Дачић је рекао да је ова реакција ЕУ посљедица тога што на ово не може да се зажмури.

„Вучић иде на састанак у Хелсинки, тамо ће имати важнe састанкe са Меркеловом, биће и Орбан и Курц. Видећемо какве ће бити реакције ЕУ. Не очекујемо да неко навија за Србију. Ако је било договорено да се настави дијалог до краја недеље, шта ово значи? Они не желе да се настави дијалог”, указује Дачић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар