Главно РС и матица

Дачић: Увођење санкција Русији било би некоректно и штетно по нас

У АНКАРИ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ТУРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ МЕВЛУТОМ ЧАВУШОГЛУОМ
  • „Наша је молба да Турска искористи свој утицај на Приштину како бисмо имали конструктиван однос од стране Приштине када је реч о примени Бриселског споразума, како бисмо могли уопште да разговарамо о неким трајним политичким решењима“

БИЛО би некоректно да сада Србија уведе санкције Русији и било би штетно по наше интересе, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Он је подсјетио да се Србија није придружила санкцијама против Русије, како је рекао „због националних и државних интереса Србије али и економске сарадње“.

Додаје и да се Србија није придружила санкцијама и због проблема које има везано за територијални интегритет и суверенитет, везано за Косово, а гдје има подршку Русије у неким другим форумима.

– Било би некоректно да сада Србија уведе санкције Русији и било би штетно по наше интересе. Али то не значи да ми нећемо учинити све да јасно кажемо да не подржавамо нарушавање територијалног интегритета Украјине и да помогнемо колико год можемо – рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Анкари, послије разговора са турским шефом дипломатије Мевлутом Чавушоглуом.

Дачић је навео да би Србија вољела и жељела да Турска буде важан фактор мира и регионалне стабилности у региону.

– Наша је молба да Турска искористи свој утицај и кад је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од стране Приштине када је реч о примени Бриселског споразума, како бисмо могли уопште да разговарамо о неким трајним политичким решењима – рекао је Дачић.

Он је додао да у условима опште мржње и рата у свијету Србија треба да тражи позитивне примјере међусобне сарадње.

– И Србија и Турска желе да буду конструктивни фактори, фактори мира и стабилности. Наш интерес није да будемо ни на чијој страни. Ми се залажемо за поштовање територијалног интегритета и суверенета сваке државе УН – нагласио је Дачић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар