Главно РС и матица

Дачић: `Зелена трансверзала` је опасна фантазија коју онемогућава север Косова

АКО НЕМА ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ `КОСОВА` И АЛБАНИЈЕ ОНДА ЈЕ ТО – ВЕЛИКА АЛБАНИЈА

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да код дијела Албанаца постоји жеља за стварањем такозване „зелене трансверзале“, али да су то фантазије опасне по регион и да иза њих стоји исламски екстремизам.

„То није ништа ново, то постоји више векова. То је позната жеља још из доба Аустроугарске и Турске да се одвоје Србија и Црна Гора линијом која би ишла преко Косова, Санџака и БиХ. Препрека томе је северно Косово и у томе је ствар“, рекао је Дачић новинарима у Београду.

Он је истакао да је очигледно да би неко волио да се то питање ријеши на такав начин да Срба тамо више нема.

Реагујући на изјаву предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да ће се у недјељу, 24. јуна, током наставка косовског дијалога у Бриселу, на столу наћи питање границе између такозваног Косова и Србије, Дачић је рекао да је потпуно неприхватљиво и немогуће да неко Београду данас поставља било какве ултиматуме.

„Границе између Косова и Србије не постоје и зато нису утврђене… Прво треба да се види да ли постоје границе између Косова и Албаније, али пошто нема контроле, онда је то `велика Албанија`“, рекао је Дачић.

Дачић је додао да Приштину изузетно нервира одлука Либерије да повуче признање косовске независности, јер показује да није све ријешено, пренијели су београдски медији.

„Мислим да је повлачење признања независности Косова од стране Либерије наш скромни допринос наставку дијалога“, рекао је Дачић.

Дачић је додао да не зна да ли ће он бити у делегацији Београда у наставку дијалога у Бриселу, мада је предсједник Србије Александар Вучић наговијестио такву могућност, али да зна да је прије пет година потписао Бриселски споразум, који Албанци нису реализовали.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар