Главно Федерација/БиХ

Девет страних амбасада заједнички ударило на Човићеву и Додикову партију

ТВРДЕ ДА БЛОКИРАЈУ УНОШЕЊЕ „ЕВРОПСКИХ СТАНДАРДА“ У ЗАКОН О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

АМБАСАДЕ Канаде, Француске, Њемачке, Јапана, Холандије, Шпаније, Турске, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, ОХР и ОСЦЕ исказали су забринутост због, како наводе, „очигледне чињенице да у ХДЗ-у БиХ и СНСД-у не постоји истински интерес за спровођење одлуке Уставног суда БиХ о Закону о кривичном поступку БиХ“.

„Јасно је да њих не брине то што ће њихово недјеловање озбиљно угрозити борбу против корупције и организованог криминала у БиХ“, наводи се у заједничкој изјави поменутих институција.

Додају да се ХДЗ БиХ и СНСД, кроз амандмане које је предложио ХДЗ БиХ, боре за доношење измјена Закона о кривичном поступку у Парламентарној скупштини БиХ „које нису у складу са међународним стандардима, а противе се амандманима који испуњавају те стандарде и који би осигурали ефикасан рад тужилаштава и судова на нивоу БиХ“.

„Штавише, оне су (странке ХДЗ БиХ и СНСД) у Парламентарној скупштини БиХ стварале процедуралне препреке за усвајање било каквих амандмана на Закон о кривичном поступку“, наводи се у саопштењу.

Поменуте амбасаде, ОХР и ОСЦЕ сматрају да на тај начин одређене политичке партије желе да створе рупе у закону, а да државним правосудним институцијама одузму инструменте да се ефикасно боре против организованог криминала и корупције. Ове институције истичу да су таква настојања потпуно неприхватљива.

„Због таквог приступа челници тих странака и њихови представници у Парламенту БиХ директно су одговорни за могуће даље ширење организованог криминала и корупције у цијелој БиХ, на штету свих грађана“, наводе институције и апелују на политичке странке у БиХ да без даљњег одлагања усвоје амандмане на Закон о кривичном поступку који су у складу са међународним стандардима и којима се остварују промјене које захтијева Уставни суд.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар