Главно Федерација/БиХ

Дипломатија БиХ намеће иницијативу пробошњачке НВО као захтјев БиХ

СТАЛА ИЗА „РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БиХ“ КОЈА У УН ЛОБИРА ЗАБРАНУ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА
  • Савјетница српског члана Предсједништва БиХ Ана ТРИШИЋ БАБИЋ: „Проблем је што стална мисија БиХ у Њујорку, коју предводи Свен Алкалај, а на основу инструкција министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић, представља ту иницијативу као захтјев БиХ. А то, наравно, није тачно“

МИНИСТАРКА иностраних послова Бисера Турковић и амбасадор БиХ у Њујорку Свен Алкалај отворено лобирају да Уједињене нације усвоје “резолуцију о геноциду у Сребреници” коју им је прослиједила невладина организација под називом “Радна група за БиХ” која окупља бошњачку дијаспору.

Савјетница српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић рекла је да је још крајем маја та НВО упутила у УН резолуцију у којој се, како је наведено, “осуђује геноцид у Сребреници”.

– У овом случају је проблем што стална мисија БиХ у Њујорку, коју предводи Свен Алкалај, а на основу инструкција министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић, представља ту њихову иницијативу као захтјев БиХ. То, наравно, није тачно – рекла је “Гласу Српске” Тришић Бабић.

Навела је да су сви ти покушаји сада у процедури да поменути документ заврши на дневном реду како би о њему гласале земље чланица Уједињених нација на Генералној скупштини.

Због тога је, како је навела, и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик писао предсједнику Генералне скупштине УН Абдули Шахиду.

– Додик је у писму навео, између осталог, да за то не постоји консензус у БиХ, да у вези с тим није разговарано, односно да је то лажно представљање. Поред тога, навео је и да Алкалај има кривичне пријаве због антиуставног понашања, те да сви ти наводи на којима инсистирају воде ка превирању. Једноставно је у писму навео да иза свег тог дјеловања не стоји БиХ – навела је Тришић Бабић.

Према писању медија, група “Босанаца и Херцеговаца” и Американаца поријеклом из БиХ под називом “Радна група за БиХ” затражила је од Генералне скупштине Уједињених нација да донесе резолуцију којом би се осудило негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ.

У том контексту “Радна група за БиХ” тражи да се донесе резолуција на 30. годишњицу почетка ратних злочина почињених у БиХ и отварања бројних концентрационих логора, којом би се забранило негирање геноцида и међународним судовима утврђених почињених других ратних злочина.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/opasne-igre-alkalaja-i-turkoviceve-u-un-inicijativu-grupe-gradjana-dizu-na-drzavni-nivo/417357

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар