Главно Свијет

Дипломатски рат са позадином: Чешка протјерује 70 сарадника амбасаде Русије у Прагу

ПУШКОВ: НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ПРЕКИДА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА ДВИЈЕ ЗЕМЉЕ
  • Чешка у Москви има тренутно пет дипломата и 18 „техничара“, а одлуком о новом протјеривању жели да укупан број сарадника амбасаде Русије у Прагу такође сведе на 23 (5+18)
  • Портпаролка Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, изјавила да је за Русију „неприхватљив ултимативни тон Прага“ и упозорила чешки врх да свим што чини „удара сам по себи“

ПРАГ и Москва су дошли до ивице раскида дипломатских односа.

Високи функционер горњег дома руског парламента – познати спољнополитички експерт Алексеј Пушков – изјавио је да је `прекид односа` могућ.

Чешка је објавила да ће протјерати још 70 сарадника амбасаде Русије у Прагу: 22 дипломата и 48 њених сарадника који се баве „техничким пословима“.

Чешка је прва почела „рат протјеривања“ (стартовала је са 18), а сада је наумила да персонал руске амбасаде у Прагу сведе на број сарадника своје амбасаде у Москви (пет дипломата и 18 „техничара).

Претходно је чешки министар спољних послова Јакуб Кулганек ултимативно тражио од Москве да повуче одлуку о протјеривању 20 сарадника своје амбасаде у главном граду Русије.

Русија на то није пристала.

Кулганек је обзнанио да је 70-ици Руса остављен рок да Чешку напусте до краја маја.

Руска амбасада у Прагу досад је имала 27 дипломата и 67 „техничара“.

Чешка је прошле недјеље оптужила Русију да је 2014. била умијешана у експлозију у складишту муниције у Врбетици. Међу осумњичене је – послије седам година! – уврстила и „Александра Петрова“ и „Руслана Боширова“, за којима Лондон трага у случају тровања бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља.

Симетрија постоји у још нечему што је битније: Чешка одбија да открије резултате истраге о тој експлозији, а Британци крију Скрипаља и његову наводно „отровану“ кћерку Јулију.

Да не добију прилику да негдје јавно кажу шта се стварно догодило у Солзберију…

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, изјавила је да је за Русију „неприхватљив ултимативни тон Прага“ и упозорила чешки врх да свим што чини „удара сам по себи“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар