Главно Свијет

Ђукановић: Нико нормалан не може ни помислити оно што је патријарх СПЦ рекао

ЗАТРАЖИО ОД ПАТРИЈАРХА ДА ПОВУЧЕ РЕЧЕНО О ПОЛОЖАЈУ СПЦ И СРБА У ЊЕГОВОЈ ЦРНОЈ ГОРИ
  • „Милостиво“ поручио патријарху Иринеју: „Црна Гора је толико ојачала и постала супериорна да на покушаје њеног угрожавања неће бити неопходно да примјењујемо административне мјере“

ПРЕДСЈЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да очекује од патријарха СПЦ Иринеја да демантује своју изјаву о положају Срба у Црној Гори.

Патријарх српски Иринеј оцијенио је у интервјуу подгоричком Дану да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у вријеме османске окупације, а да је статус Срба као у доба озоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске.

„Мој једини коментар на то што наводите могао би бити да нико нормалан тако нешто не може помислити, а камоли изговорити. Очекујем да то патријарх демантује”, рекао је Ђукановић за Антену М.

На питање да ли је изјаву патријарха схватио као пријетњу да ће СПЦ бранити Митрополију црногорско-приморску од наводног одузимања имовине у Црној Гори, Ђукановић тврди да ће Закон о слободи вјероисповести, који је у припреми, регулисати ту област „у склопу укупне државне бриге о људским правима и слободама, по највишим међународним стандардима”.

„Било чији интереси или притисци, с било ког нивоа, неће нас спријечити да уредимо односе и у тој области у складу са европском праксом”, поручио је Ђукановић.

Он сматра и да неће бити неопходно да Црна Гора примјењује административне мјере, као што је забрана уласка у Црну Гору.

„Закони државе Црне Горе морају бити идентично примјењивани на све. На наше грађане, као и на непристојне госте, па макар били и црквени великодостојници. Ипак, вјерујем да је идеја суверене, слободне, вишенационалне и вишевјерске демократске Црне Горе толико ојачала и постала супериорна да на покушаје њеног угрожавања неће бити неопходно да примјењујемо административне мјере”, закључио је Ђукановић.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар