Главно Свијет

Ђукановић објаснио зашто је против Вучићевог разграничења и – мало се кориговао

ПРЕДСЈЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ СЕ ПРОГЛАСИО ЗА `КОНСУЛТАНТА` ЗА СРПСКО-АЛБАНСКЕ ОДНОСЕ
  • Говорећи о изјавама лидера Демократског фронта Милана Кнежевића и Андрије Мандића, осуђеним првостепено у Вишем суду у Подгорици, у случају „покушаја тероризма“, да им више није политички противник већ крвник, Ђукановић је рекао да су те пријетње израз слабости и кукавичлука људи ухваћених у својим недјелима      

МИЛО Ђукановић изјавио је да је Споразум из Преспе добар подстицај за рјешавање српско-албанских односа, и да дијалог Београда и Приштине треба „разумним приступом наставити и успјешно завршити“.

„Споразум из Преспе је добар подстицај томе. Тачно је да сам изразио резерву према идеји демаркације између Србије и Косова која би значила одступање од принципа дефинисаних ставовима Бадинтерове комисије“, рекао је он у интервју за Дневне новине.

Ђукановић је рекао да су два су разлога за резерву.

„С обзиром да би демаркација неминовно била перципирана и тумачена етничким разлозима (Срби у Србију, а Албанци на Косово) то свакако не би представљало допринос еманципаторској идеји мултиетничке демократије коју желимо да развијемо на Балкану. И други: на чему темељимо увјерење да такво рјешење неће изазвати ланчане иницијативе за рјешавање других отворених питања, не само на Балкану? Шта су гаранције за то“, рекао је он.

Ђукановић је навео и да се, како истиче, погријешило у комуникацији са јавношћу.

„Сматрам да је било оправданије завршити преговарачки процес, усагласити рјешења која ће значити пуну нормализацију односа, па као саставни дио те формуле на крају провјерити да ли идеја нове демаркације провоцира увијек ровиту стабилност региона, или може бити и дио одрживог рјешења“, рекао је он.

Говорећи о изјавама лидера Демократског фронта Милана Кнежевића и Андрије Мандића, осуђеним првостепено у Вишем суду у Подгорици, у случају покушаја тероризма, да им више није политички противник већ крвник, Ђукановић је рекао да су те пријетње израз слабости и кукавичлука људи ухваћених у својим недјелима.

„Пријатеље читав живот бирам сам… Непријатељи бирају мене за противника, или крвника, како то суптилније кажу поједини ‘демократски профилисани’ лидери опозиције. Презирем наравно њихове уличарске пријетње, којих се грозе сви нормални људи и међу њиховим присталицама“, рекао је Ђукановић у опширном интервјуу поводом 21. маја, Дана незавности, који Црна Гора данас обиљежава.

Он је поново критиковао медијску групацију Вијести наводећи да су логистика, што свјесно што несвјесно, нереалним амбицијама неких других унутрашњих и спољних фактора који би хтјели да „нам кроје капу у Црној Гори, а који у владајућој коалицији, ДПС-у и мени виде препреку за остваривање својих циљева“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар