Главно Свијет

Ђукановић опет тврди да Црну Гору брани од „велике Србије“

ПОКУШАВА И ДА ИЗЈЕДНАЧИ КРИВОКАПИЋЕВУ ВЛАДУ И ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ
  • За Нову БиХ ТВ рекао:„Они 30 година у мени виде проблем за своје неуспјехе и данас виде, у мени и у странци коју предводим, посљедњу баријеру за остваривање свог наума – да Црна Гора опет буде плијен велике Србије. Зато они и не говоре о другоме, него некако да виде леђа Милу Ђукановићу

МОНТЕНЕГРИНСКИ предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да га не изненађује реторика политичких противника који, како тврди, у њему виде посљедњу баријеру за остваривање свог наума – да Црна Гора поново буде плијен „велике Србије“.

Ђукановић је у инервјуу за Нову БиХ тв., након пораза његовог ДПС-а у Никшићу, рекао да то траје већ 30 година:

„Они 30 година у мени виде проблем за своје неуспјехе и данас виде, у мени и у странци коју предводим, посљедњу баријеру за остваривање свог наума – да Црна Гора опет буде плијен велике Србије. Зато они и не говоре о другоме, него некако да виде леђа Милу Ђукановићу“.

Поручује да су се преварили и да су избори у Никшићу, како каже, то показали.

Тврди да је његова странка веома респектабилна и да је снага која онемогућава национализам и шовинизам, који је дигао главу опет на западном Балкану и жели да оствари свој наум у Црној Гори.

Ипак, мисли да је добра околност што је  Црна Гора сазрела за промјену платформе за будуће дјеловање:

„До данас смо углавном дјеловали на платформи која је била суверенистичка, процрногорска и која је била демаркациона линија у односу на другу платформу која је била антицрногорска. Сада је тренутак да јасније дефинишемо проеворпску плаформу и сигуран сам да ће се уз ДПС наћи и неке партије, укључујући и оне које данас чине владајућу коалицију, које би могле прихватити и које суштински прихватају Црну Гору као грађанску државу, мултиетничко друштво и будућу чланицу ЕУ.

Ђукановић је истакао да је у политичком смислу „у пуној снази да идемо даље, путем даљег европског развоја Црне Горе“.

Демократска партија социјалиста је, како каже, на изборима у Никшићу направила изузетан резултат.

„Већина политичких аналитичара и у Црној Гори и региону су претпоставили да ће то бити почетак краја ДПС-а, сљедећи нешто што је искуство свих партија, које дуго и континуирано врше власт. То се у овом случају није догодило…“, рекао је Ђукановић.

Друго на шта жели да скрене пажњу јесте да је у структури подршке коју је добила државна владајућа коалиција, дошло до промјене.

„Један огољели, екстремни национализам је доживио озбиљан пораз. Тај национализам, којег оличава Демократски фронт у Црној Гори, на овим изборима имао је бруталну подршку државне власти Србије и свих прорежимских, или мање-више свих, медија из Београда, па упркос томе изгубио је тачно једну трећину подршке у само ових шест мјесеци“, рекао је Ђукановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар