Главно Свијет

Ђукановићева партија опструкцијом блокира измјене у закону о слободи вјероисповијести

ПОСЛАНИЦИ ДПС НАПУСТИЛИ СЈЕДНИЦУ, А ЈЕДАН АБАЗОВИЋЕВ ПОСЛАНИК ПОДНИО ОСТАВКУ

Фото: Игор Шљиванчанин/skupstina.me

  • Ђукановићеве `патриоте` се два пута окупљале испред Скупштине Црне Горе и скандирале „издаја, издаја“

КЛУБ посланика опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштио је да је данашња сједница црногорске Скупштине почела без кворума, јер нису хтјели да дају кворум за сједницу на којој треба да се гласа о измјенама Закона о слободи вјероисповијести, као и за Закон о државним службеницима и намјештеницима.

„Бићемо конструктивна опозиција, као и до сада, али од нас не може нико очекивати да чинимо кворум за рушење грађанске и европске Црне Горе“, наводи се у саопштењу.

Пауза у Скупштини трајала је сатима, након што је предсједник Алекса Бечић прекинуо сједницу док се ДИК не изјасни о упражњеном посланичком мјесту, пошто је Филип Аџић (УРА) поднио оставку.

Сједница Скупштине, посљедња у овој години, одржава се без присуства опозиције, чији су посланици претходно напустили и сједницу Одбора за људска права на којој су разматране измјене Закона о слободи вјероисповијести.

Испред зграде Скупштине су се у више наврата окупљали припадници тзв. патриотских снага, односно присталице претходне власти ДПС-а црногорског предсједника Мила Ђукановића, протестујући због приједлога измјена спорног Закона о слободи вјероисповијести.

Протест је организован због, како су навели организатори, противљења усвајању измијењеног Закона о слободи вјероисповијести, којим се, како тврде, „црногорска баштина и историја уступају Српској православној цркви и Србији“.

Посланик ДПС-а Душко Марковић саопштио је окупљенима испред Скупштине да Државна изборна комисија (ДИК) није прихватила верификацију новог мандата, те да вечерас не постоји већина за изгласавање измјена Закона о слободи вјероисповијести која се очекивала.

„ДИК није прихватио верификацију новог мандата, па немају већину“, рекао је Марковић.

Он је поручио окупљенима да се разиђу.

Скупштина Црне Горе ће највјероватније сутра наставити рад.

Окупљени су замјерали новој влади и то што на сједницу Одбора за људска права није позван никога од представника „црногорске православне цркве“.

Скандирали су „издаја, издаја“.

И у подне су били окупљени испред зграде парламента, а разишли су се два сата касније паљењем бакљи и бацањем димних бомби.

Посланик опозиционог ДПС-а Данијел Живковић рекао је да ће, ако власт злоупотребама омогући кворум за рад парламента, предузети конкретне кораке.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар