Главно Предсједник РС

Додик: Ако се Шмит умјеша око Изборног закона – Српска доноси свој и сама спроводи изборе

„ШТО БИ НЕКИ ЛЕНДА ДА ОСПОРИ НАЗИВ `РЕПУБЛИКА СРПСКА` - ТО САМ ПРИЈЕ 20 ГОДИНА ЧУО У ВАШИНГТОНУ“
  • „Они су нама отели надлежности око избора. Према Дејтону, БиХ може да спроводи изборе за чланове Предсједништва и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а све остало треба да спроводи Република Српска
  • Упозорио: „Ако ништавило које се зове Шмит уз асистенцију још већег ништавила које се зове амерички амбасадор Мајкл Марфи наметне било шта око имовине исту ноћ ћемо донијети одлуку о независности Републике Српске“
  • Видљиво је да је све што је Српска радила за заједничким приступу, дјеловало оптимистично, док се није укључила америчка Амбасада и све срушила. Све је то само још једно кретање БиХ ка њеном политичком нестанку

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће ставити тачку на европски пут БиХ уколико Кристијан Шмит покуша да се умијеша у измјене Изборног закона, те да у том случају Српска доноси свој изборни закон и спроводи изборе.

– Иначе су они нама отели надлежности око избора, према Дејтону БиХ може да спроводи изборе за чланове Предсједништва и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а све остало треба да проводи Република Српска – рекао је Додик.

Он је навео да је надлежност Српске према Дејтонском споразуму да проводи изборе за предсједника Републике и потпредсједнике, Народну скупштину Републике Српске и Дом народа парламента БиХ.

– И то ће и урадити, али желимо да покушамо да дамо шансу договору јер нисмо наивни и глупи. Ако ништавило које се зове Шмит уз асистенцију још већег ништавила који се зове амерички амбасадор Мајкл Марфи наметне било шта око имовине исту ноћ ћемо донијети одлуку о независности Републике Српске“, истакао је Додик.

Када је ријеч о наводима потпредсједника Федерације БиХ Рефика Ленде да би могао „отворити питање назива Република Српска“, Додик је рекао да је он политички гигант да би коментарисао Ленду, те да је ту идеју чуо прије 20 година у Стејт департменту.

БиХ је земља у распаду и никада и није била озбиљна структура, нагласио је Додик.

– БиХ је данас протекторат којим управљају све незавршене ситуације као што је и овај незавршени Кристијан Шмит који је покушао да буде високи представник, па није успио – указао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је ово све само још једно кретање БиХ ка њеном политичком нестанку, истичући да је посебно видљиво да је све што Српска покуша да изгради и договори на заједничком приступу, дјеловало оптимистично, док се није укључила америчка Амбасада и све срушила.

Додик је навео да се након Лакташа у Сарајеву, покушало утврдити оно што је договорено.

– Имао сам папир, имала га је и јавност, који су доставили представници политичких партија из Федерације БиХ. Доставили су своје виђење састанка и читао сам то редом и питао да ли су они то написали – јесу, и да се ја слажем са овим и овим, то је било 99 одсто оног што су написали. На крају сам их питао да ли се слажу са тим, а они кажу да се не слажу – са својим ставом који су изнијели само два дана прије и написали га – навео је Додик, те додао да је резултат тога да је амерички амбасадор одржао јавно предавање шта може, а шта не може.

Додик је, иначе, рекао да Српска наставља са политиком игнорисања оних који се мијешају у унутрашње ствари друге земље, што је, како је подсјетио, забрањено Повељом УН.

Додик је истакао да су Бошњаци одустали од договора под притиском америчког амбасадора.

– На дан када смо држали састанак у Сарајеву, ујутро је изашла Ангелина Ајхорст, задужена за сарадњу са БиХ у име Европске комисије, и изнијела став да ЕУ поштује договор домаћих политичара и то је трајало само два сата, након чега је амерички амбасадор јавно рекао да сматра да те ствари које смо ми договорили нису добре и све је пало – подсјетио је Додик.

Он је оцијенио да су САД највише криве за то што БиХ не иде ка ЕУ, будући да руше сваку врсту договора, а на крају ће се моћи закључити да су нам учиниле услугу, јер је ЕУ структура у распаду.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар