Главно Федерација/БиХ

Додик: Аустрија има пуно разумијевање за став да БиХ треба да остане војно неутрална

У БЕЧУ РАЗГОВАРАО СА АУСТРИЈСКИМ ВИЦЕ-КАНЦЕЛАРОМ ХАЈНЦОМ-КРИСТИЈАНОМ ШТРАХЕОМ
  • Милорад ДОДИК: „Политика коју води Штрахе дефинисала је укупну политику Аустрије у вези са миграцијама. То је била успјешна политика која је подразумијевала, прије свега, очување субјективитета и интереса Аустрије. Процјене говоре да је овог љета могуће да у БиХ уђе око 50.000 миграната. То је озбиљан проблем који може да утиче на безбједносну, економску и социјалну ситуацију“
  • Хајнц-Кристијан ШТРАХЕ: Посебно забрињава што се велики број бивших бораца Исламске државе враћа у БиХ. Та опасност пријети БиХ и цијелој Европи. Веома је важно како се суочити са том опасносшћу како би био сузбијан радикални исламизам и исламистички тероризам. Ти људи представљају бомбе које могу кад-тад експлодирати и била би грешка да ништа не чинимо

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бечу да аустријске власти имају пуно разумијевање за став да БиХ треба да остане војно неутрална.

„Аустрија је чланица ЕУ, али није чланица НАТО-а и мени је било значајно да објасним разлоге због којих БиХ треба да остане војно неутрална. Свако сврставање може само да нам штети“, рекао је Додик новинарима након састанка са вицеканцеларом Аустрије Хајнц-Кристијаном Штрахеом.

Додик је истакао да ће Аустрија подржати пут БиХ ка ЕУ и да између двије земље нема отворених питања.

„Веома је важно да сам Штрахеа информисао о ситуацији у БиХ, али и да се ја информишем у вези са перспективама у вези са европским изборима. Они ће се битно одразити на стање у БиХ. У БиХ постоји консензус да се креће ка ЕУ и веома је важна подршка Аустрије, која ће након мишљења Европске комисије, које очекујемо овог мјесеца, подржати кандидатски статус БиХ“, нагласио је Додик.

Формира се нова траса за долазак миграната за чији прихват БиХ нема логистику

Према његовим ријечима, економска сарадња са Аустријом је веома широка, а разговарано је да на нивоу министарстава буде успостављена додатна сарадња да би били реализовани пројекти у области инфраструктуре и енергетике.

„Значајни инвеститори у сектору малих и средњих предузећа долазе из Аустрије и значајан број банака са сједиштем у Аустрији или са аустријским капиталом учествује у развоју наше привреде и економије. Аустрија је заинтересована за развој и учешће у пројектима у области енергетике и са неким компанијама је већ о томе разговарано. Радо прихватамо аустријске инвеститоре и у Српској и у цијелој БиХ“, истакао је Додик.

Он је рекао да је обавијестио Штрахеа да се у БиХ враћају људи који су били у редовима терористичке организације „Исламска држава“ и да је то реалан проблем којим треба да се позабаве.

Додик је нагласио да се у БиХ формира нова траса за долазак миграната за чије прихватање БиХ нема логистику.

„Политика коју води Штрахе дефинисала је укупну политику Аустрије у вези са миграцијама. То је била успјешна политика која је подразумијевала, прије свега, очување субјективитета и интереса Аустрије. Процјене говоре да је овог љета могуће да у БиХ уђе око 50.000 миграната. То је озбиљан проблем који може да утиче на безбједносну, економску и социјалну ситуацију“, нагласио је Додик.

„Са Додиком ме повезује дугогодишње пријатељство“

Штрахе је рекао да је на састанку разматрано питање војне неутралности коју аустријске власти подржавају.

„Разматрали смо и питање војне неутралности коју потпуно подржавамо. Ми Аустријанци имамо потпуно разумијевање за то и то је веома значајно за спречавање конфликата у будућности“, рекао је Штрахе.

Он је истакао да га са Додиком повезује дугогодишње пријатељство, али је важно да су размијенили мишљења у вези са привредном сарадњом и другим важним питањима као што су миграције.

„Разматрали смо сарадњу на подручју инфраструктуре, али и остала питања као што је безбједносна ситуација и могућа сарадња, нарочито у погледу обезбјеђења спољних граница“, рекао је Штрахе.

И oн је истакао да је током љета могуће очекивати нови талас у којем ће доћи до 50.000 нових миграната.

„То је велики изазов и потребно се суочити са тим проблемом да не би дошло до грешака као 2015. године када су једноставно пропуштани ти људи. Неопходно је да на подручју безбједносне политике размијенимо наша сазнања и искуства, нарочито у погледу заштите границе. Такву сарадњу имамо и са другим државама“, рекао је Штрахе.

Према његовим ријечима, посебно забрињава што се велики број бивших бораца „Исламске државе“ враћа у БиХ.

„Та опасност пријети БиХ и цијелој Европи. Веома је важно како се суочити са том опасносшћу како би био сузбијан радикални исламизам и исламистички тероризам. Ти људи представљају бомбе које могу кад-тад експлодирати и била би грешка да ништа не чинимо“, упозорио је Штрахе.

Штрахе ће посјетити Сарајево и Бањалуку до 21. јула

Он је нагласио да Аустрија подржава пут БиХ ка ЕУ, као и прикључење цијелог простора југоисточне Европе.

Додик је позвао Штрахеа да посјети Сарајево и Бањалуку, што је он прихватио, али термин посјете још није прецизиран.

„Радо сам прихватио тај позив и желим да будем Додиков гост. Надам се да ће то бити могуће до 21. јула“, рекао је Штрахе.

Вицеканцелар Аустрије приредио је ручак за Додика у хотелу „Сахер“ у Бечу.

Сабор СПЦ ће упознати са стањем у БиХ и РС

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас у Бечу, поводом учешћа на Сабору СПЦ, да је важно да се у политичком животу Срба води дијалог свих важних друштвених чинилаца.

Додик је, у изјави новинарима послије састанка са аустријским вицеканцеларом Хајнцом Кристијаном Штрахеом, рекао да ће учествовати у раду данашњег Сабора СПЦ, гдје ће присутне упознати са стањем у БиХ и РС.

„Осврнућу се на глобално стање везано за српски народ. Изнијећу оно што мислимо и видимо, а наравно, на питања од интереса даћу одговоре“, најавио је он.

Додик је казао да ће незаобилазно питање на Сабору сигурно бити Косово и Метохија.

„Став СПЦ је јасан и они су против независности КиМ. У том амбијенту ће се водити разговори“, рекао је он.

Подсјетио је да је и предсједник Србије Александар Вучић рекао да признање Косова није могуће.

Уручио орден Његоша трећег реда Константину Добриловићу

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик уручио је данас у Бечу предсједнику Хришћанско-слободарске платформе Константину Добриловићу Орден Његоша трећег реда, којим га је одликовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Добриловић је и савјетник за Балкан вицеканцелара Аустрије Хајнц-Кристијана Штрахеа, са којим се Додик данас састао у Бечу.

Орденом Његоша се одликују појединци, предузећа, установе и друге организације за изванредне радне подвиге и заслуге у привреди, науци и култури, те духовном развоју и општем напретку Републике Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар