Главно Предсједник РС

Додик: „Хидроелектране на Требишњици“ остају у трајном власништву Републике Српске

„ПРОЈЕКАТ ХЕ `ДАБАР` ВЕЋ КРЕНУО СВОЈИМ ПУТЕМ И ТУ НЕМА ПОВРАТКА ДО ИЗГРАДЊЕ“
  • На прослави 50 година рада Хидроелектране „Требиње један”, предсједник Српске нагласио: „Нисмо спремни да дијелимо ни власништво ни сувласништво на хидроелектранама са било ким. То треба да остане трајно власништво Републике и да предамо управљање будућим генерацијама које долазе“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Требињу да су „Хидроелектране на Требишњици“ /ХЕТ/ веома важан субјекат за цијелу Републику Српску који 50 година успјешно ради и доприноси цјелокупном њеном развоју.

Присуствујући обиљежавању 50 година рада Хидроелектране „Требиње један“, Додик је истакао да постоје све претпоставке да и наредних 50 година она ради успјешно на добробит и регије и Српске.

„Инвестиције које ХЕТ финансира говоре о доброј перспективи и сигурној будућности компаније, Републике Српске и града Требиња“, рекао је Додик.

Он је подсјетио и на веома значајан пројекат који се гради у Херцеговини – „Горње хоризонте“, истичући да је агилно руководсто ХЕТ-а заједно са „Електропривредом“ и властима Републике Српске реализовало неке од радова и да се стварају услови да се изабере партнер који би могао да помогне у даљој изградњи.

„Оно што је дефинитивно наша одлука је да то остаје у власништву Републике Српске, јер нисмо спремни да дијелимо ни власништво ни сувласништво на питањима хидроелектрана са било ким. То треба да остане трајно власништво Републике и да предамо управљање будућим генерацијама које долазе“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да су у току преговори са двије могуће компаније које су спремне да помогну у финансирању, извођењу и завршетку радова на овом капиталном пројекту.

„Пројекат изградње Хидроелектране `Дабар` смо поставили на пут са кога нема повратка до изградње“, поручио је Додик.

Изградња ХЕ „Требиње један“ почела је 1958. године, а припремни радови обухватали су изградњу 80 километара путева са савременим коловозом, измјештање 27 километара жељезничке пруге, изградњу 147 километара далековода, четири водовода, подизање четири велика градилишта, те насеље за око 2.600 становника.

Завршетком прве фазе изградње система „Требишњица“ коначно је ријешен проблем плављења Поповог поља, а формирањем сталног водотока омогућено је наводњавање и интензивна пољопривредна производња на око 4.000 хектара Требињског, Мокрог и Поповог поља.

Брана Гранчарево је централни објекат система ХЕТ и у вријеме када је изграђена била је врх европског грађевинарства и умијећа.

Обиљежавању значајног јубилеја присуствује и велики број гостију из цијеле Републике Српске и пословни партнери из региона.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар