Главно Предсједник РС

Додик: Направили смо „све или ништа“ изборни пакет, о замјени страних судија ваљда ће бити нешто до априла

ПРЕДСЈЕДНИК РС О САСТАНКУ СА БОШЊАЧКОМ „ТРОЈКОМ“ И ХДЗ БиХ У ЛАКТАШИМА
  • „Ми инсистирамо да апелационо одјељење Суда БиХ буде у Бањалуци, они још нису спремни да то прихвате“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је о састанку са ХДЗ БиХ и „Тројком“ у Лакташима: „То је пакет типа све или ништа, што значи да се не може узети шта се хоће. Има тамо ствари са којима сам и ја незадовољан, али смо се трудили да направимо компромис“

У порти Владичанског двора у Бањалуци додатно је објаснио:

– Мој утисак је да је састанак произвео вољу и атмосферу да се то заврши и фебруару и мислим – када се мало пажљивије погледа – да су партнери из ФБиХ су због неких својих локалних потреба омекшали, али је у суштини све су рекли исто, није било ништа различито од оног што смо се договорили о свему томе“.

Истакао је да је кључно питање Изборни закон, да је разговарано и о закону о Суду БиХ, а да је остала прича о сједишту његовог апелационог одјељења:

– Ми инсистирамо да апелационо одјељење буде у Бањалуци, они још нису спремни да то прихвате. Разговарали смо и о Уставном суду и речено је да расподјела, два Србина, те по два Хрвата и два Бошњака, која би се бирала у ФБиХ, и тројица замјенских који би се бирали умјесто страних судија, или како одлучи парламент, то је у реду квалификација, али их бира Парламент БиХ у коме сви имају неку одлучујућу улогу. Неће то бити страна воља, него воља органа БиХ. Дакле, то смо договорили да израдимо, да не би оптерећивали европски пут, да буде до краја априла финализовано – нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је у Владичанском двору у Бањалуци прослави Јовањдана, крсне славе Његовог преосвештенства владике бањалучког Јефрема.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар