Главно Предсједник РС

Додик: Неће бити никаквих ратних сукоба – нека људи сједе мирно

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГОСТОВАО У ЕМИСИЈИ ФЕДЕРАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ „ПОШТЕНО“
  • „Два пута сам имао мандат на мјесту предсједника РС и по Уставу се не могу поново кандидовати. Уобичајено је да се предсједник овако моћне партије кандидује на једну од тих појединачних функција како би повукао партију ка врху. Моја кандидатура ће се разматрати, али то је још далеко, мада не бјежим од тога. Многи у мојој партији мисле да је то извјесно и вјерујем да се ствари крећу ка томе“
  • Уколико буде изабран за члана Предсједништва БиХ Додик је рекао да ће једна од првих тема сједница бити поштовање Устава БиХ. Нагласио је да неће дозволити злоупотребу Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ који треба да буде помоћни орган Предсједништва БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик казао је да се прерано почело причати о његовој кандидатури за члана Предсједништва БиХ, али је истакао како вјерује да се ствари крећу управо ка томе.

Гостујући у емисији „Поштено“ на Федералној телевизији, Додик је поновио да ће о његовој кандидатури одлучити органи СНСД-а и да њихову одлуку неће моћи одбити. Такође, нагласио је да је сигуран у побједу своје странке на свим нивоима.

„Два пута сам имао мандат на мјесту предсједника РС и по Уставу се не могу поново кандидовати. Уобичајено је да се предсједник овако моћне партије кандидује на једну од тих појединачних функција како би повукао партију ка врху. Моја кандидатура ће се разматрати, али то је још далеко, мада не бјежим од тога. Многи у мојој партији мисле да је то извјесно и вјерујем да се ствари крећу ка томе“, рекао је Додик.

Уколико буде изабран за члана Предсједништва БиХ Додик је рекао да ће једна од првих тема сједница бити поштовање Устава БиХ. Нагласио је да неће дозволити злоупотребу Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ који треба да буде помоћни орган Предсједништва БиХ.

Казао је да ће његова канцеларија бити у Источном Сарајеву и Бањалуци, а да би сједницама Предсједништва БиХ могао присуствовати путем видеолинка.

Нагласио је и како Срби не желе да живе у наметнутој БиХ, већ у оној која је у складу с Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

„Ја сам за БиХ која је дејтонска и уставна, а за све друго мора постојати договор. Да се мене питало, састав Савјета министара БиХ не би био изабран“, рекао је Додик.

Када су у питању промјене Устава Републике Српске казао је да је СНСД направио приједлог и да ће тражити консензус свих српских политичких странка, те разговарати с представницима Бошњака и Хрвата у РС. Савјет Европе је тражио да се избрише ставка о смртној казни, дефинисање главног града и функција одређених институција.

За референдум је рекао да је то већ легитимни инструмент у РС, те да му је жао што нису имали општи консензус о њему, али да отцијепљење РС није на дневном реду нити једног органа у РС.

Поручио је да неће бити никаквих ратних сукоба и да људи треба да сједе мирно.

„Наши политички циљеви нису везани за било какав сукоб и мислимо да је било какво позивање на рат неразумно“, казао је.

Поновио је како подржава идеју о трећем ентитету јер сматра да би то помогло стабилности БиХ.

(klix.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар