Главно Федерација/БиХ

Додик: Неће бити правде за Добровољачку – само ће покушати да одраде процедуру

И ПРЕСУДА МАХМУЉИНУ ПОКАЗУЈЕ ЗАШТО СРБИ ИМАЈУ ОГРОМНО НЕПОВЈЕРЕЊЕ ПРЕМА СУДУ БиХ
  • „Невјероватна је и потпуна лаж, која се покушава продати, повезивање ове ситуација са Украјином, наметање стереотипа о томе како су Срби Руси, како Додик ради нешто по налогу Путина“
  • „Свједока више и нема, ова фарса око Добровољачке треба да покрије процедуру, а не да се дође до истине и да се осуде они који су криви“

АПЕЛАЦИОНО вијеће Суда БиХ изрекло је некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину политичку пресуду, док фарса око Добровољачке треба да покрије процедуру, а не да се дође до истине и да се осуде кривци, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Истакао је да је огромно неповјерење српске стране према Тужилаштву и Суду БиХ, да је то све цинично, непримјерено, те да не доводи ни до каквог помирења нити правде.

Након што је Апелационо вијеће јуче смањило казну Махмуљину са 10 на осам година, Додик је рекао да је то неправедно и да се о томе упорно говори годинама уназад.

„Вјероватно ће му још смањивати. Ово није суд правде, ово је суд који треба да опере лоше ствари, као што је Махмуљин, који је био командант и надлежан за јединицу ‘Ел муџахедин’ која је вршила стравичне злочине које тада свијет није опажао док није видио сличне у Сирији и на другим дестинацијама гдје политички острашћени исламисти одсијецају главе својим противницима“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да се то све овдје гледало, да су се такве ствари дешавале у зони одговорности Махмуљина.

Сакиб Махмуљин

Према његовим ријечима, апсолутно је јасно да је то политичка пресуда, да је Махмуљин све вријеме суђења био слободан, а и са Дудаковићем не желе да заврше, чека се да умре.

„Свједока више и нема, ова фарса око Добровољачке треба да покрије процедуру, а не да се дође до истине и да се осуде они који су криви“, истакао је Додик.

Махмуљин је јуче осуђен јер, као командант, није спријечио злочине припадника одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља.

Објавићу стенограме са састанака са америчким званичницима

Додик је изјавио да амерички званичници покушавају да исценирају да је у БиХ ризична ситуација, да је нека криза, али не говоре истину, па ће објавити стенограме са састанака да се јасно види о чему се разговара.

„Невјероватна је лаж која се покушава продати, повезивање ове ситуација са Украјином, наметање стереотипа о томе како су Срби Руси, како Додик ради нешто по налогу Путина, потпуна је лаж“, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Милорад Додик (Фото: Синиша Пашалић / Ringier)

Он је навео да ти страни званичници напросто не говоре истину, па ће објавити стенограме са састанака да се види о чему разговарају на састанцима.

„Ми овдје имамо наше интересе, наше позиције, имамо Републику Српску, Устав, боримо се за Устав, ништа друго не радимо. То што они мисле да треба спроводити њихове далеке политике из њихових ужасно злоћудних канцеларија је неко друго питање. Може да се ради о било коме, па и о Америкацима, морамо да говоримо истину, оно што су они рекли није истина“, категоричан је Додик.

Рекао је и да је дио његовог данашњег саопштења, које је објављено на „Твитер“ налогу српског члана Предсједништва, дио цитата онога о чему су причали.

„Покушавају да овдје исценирају ситуацију да је ризична, да је овдје некаква криза како би касније у неким својим фазама планирали нешто друго“, рекао је Додик и додао да нема ниједног разлога за такве тврдње.

Он је додао да људи хвале Сарајево, исказују одушевљење што се виде остаци Османлијског и Аустроугарског царства, чиме се говори да нема босанскохерцеговачких вриједности већ да имају само окупаторске вриједности, као што је и зграда Предсједништва БиХ.

Додик је и јуче у видео објави на „Твитеру“ рекао да му је жао што је дошло до различите интерпретације састанка којем је присуствовао заједно са помоћником државног секретара САД у Канцеларији за Европу и Евроазију Карен Донфрид.

Додик је рекао да није тачна тврдња Донфридове да руководство Репубике Српске жели да сруши БиХ, нагласивши да се оно залаже за поштивање Устава БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар