Главно Федерација/БиХ

Додик: Никакве санкције БиХ Русији не могу бити прихваћене

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЕК БИЛА ПРЕОШТРА ПРЕМА БиХ И ДА БРОЈ БРИОРИТЕТА ТРЕБА СМАЊИТИ СА 14 НА 5-6
  • Српски члан Предсједништва БиХ рекао предсједнику Европског савјета да је Мисија Алтеа била корисна и треба да остане у свом садашњем формату
  • Шарл МИШЕЛ: „Морамо наћи начин да убрзамо процес европских интеграција и да убрзамо реформе“, рекао је Мишел и додао да ће то донијети нове бенефите“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик предложио је на састанку са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом да се направи селекција 14 приоритета и заврши пет, шест који су важни да би БиХ добила кандидатски статус.

То би значило нову наду. Европска комисија је била преоштра према БиХ, рекао је Додик након састанка са предсједником Европског савјета Шарла Мишела.

Он је додао да укупна глобална ситуација даје мало шансе за нека рјешења, те навео како су неке земље аплицирале за чланство.

Додик је на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао да је и Мисија Алтеа била корисна и треба да остане у формату који данас јесте.

„Сагласни смо да је потребно очувати мир и стабилност и то нема никакву алтернативу, покушати обезбиједити ланце снабијевања“, рекао је Додик.

Он је рекао да очекује да сукоб у Украјини буде што прије завршен, као и да БиХ остане неутрална.

Мишел је истакао да је вријеме за нови замах у напретку европских интеграција, те најавио да у јуну имају састанак чланица са лидерима земаља западног Балкана.

„Морамо наћи начин да убрзамо процес европских интеграција и да убрзамо реформе“, рекао је Мишел и додао да ће то донијети нове бенефите.

Западни Балкан, БиХ, је један од највиших приоритета за ЕУ, рекао је Мишел и додао да вјерује у будућност БиХ као суверене земље.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је рекао да је Мишел први пут у БиХ, те истакао да се данашњи састанак одвијао у смјеру потребе да се све државе западног Балкана што прије интегришу у ЕУ.

На данашњем састанку је јасно речено да БиХ и све државе на западном Балкану имају европску перспективу, рекао је Џаферовић.

Он је навео да је замолио Мишела да БиХ што прије добије кандидатски статус за чланство у ЕУ јер би то релаксирало односе унутар БиХ.

Додик: Милановић је у праву – питање изборне реформе је бити или не бити за Хрвате

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је вечерас да санкције Русији не могу бити прихваћене.

„Тачно се зна ко на који начин овдје одлучује. У том неком погледу постоје спекулације. Да ли је БиХ увела или није – формално-правно нико не може доказати да јесте“, рекао је Додик новинарима након састанка са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом.

Он је нагласио да оно што је направљено не помаже БиХ и да ће је додатно подијелити.

Додик је подсјетио и на ванинституционалне одлуке појединих служби које, како је рекао, забрањују уласке и изласке у и из БиХ, а навео је примјер забране уласка у Бих професору Милошу Ковићу.

„То није договорена политика. То није политика БиХ, то је политика једне политичке структуре. Проблем је што је урушен систем међународног одлучивања“, појаснио је Додик.

Он је рекао да се Мишел залаже за рад у институцијама БиХ. „Институције функционишу на начин како је предвиђено у одлукама Народне скупштине Републике Српске“, рекао је Додик.

На питање да ли подржава идеју предсједника Хрватске Зорана Милановића да Шведска и Финска не могу ући у НАТО док се не ријеши питање Изборног закона у БиХ, Додик је оцијенио да је исправна политика Милановића који сматра да је питање изборне реформе овдје бити или не бити за Хрвате и да то апсолутно може да разумије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар