Главно РС и матица

Додик: Од ЕУ очекујемо да отварањем преговора покаже да поштује БиХ

„ПРИЧE НЕКОЛИКО ИСФРУСТРИРАНИХ ПАРЛАМЕНТАРАЦА О САНКЦИЈАМА ДОКАЗ СУ ДА ДИО ЕУ НЕ РАЗУМИЈЕ БиХ“
  • Предсједник Српске Милорад ДОДИК: Многи су покушали да злоупотријебе причу о европском путу како би се обрачунали с Републиком Српском, али нису успјели у томе
  • „Република Српска остаје чврсто опредијељена да заједно с Федерацијом напредује на европском путу и сарађује са свима. У том процесу смо заједно. Колико год неки покушавали представити да је Федерација та која нешто ради и представити представнике Српске као негативце, треба знати да таквим активностима највише дијеле БиХ“

ПРЕД БиХ је отварање преговора сa ЕУ. Са партнерима у Федерацији урађен је велики посао и активно радимо да се у року финализују рјешења која ће дати тачан датум за БиХ. Из ЕУ је поздрављен напредак, али и даље чујемо и оне друге који покушавају да нађу изговор како би се закочио европски пут БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Увјерен сам да су ти гласови у потпуности против процеса проширења, те да су се трудили да не виде оно што је очигледно, да смо испунили и више него многе данашње чланице. Многи су покушали да злоупотријебе причу о европском путу како би се обрачунали с Републиком Српском, али нису успјели у томе – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Истиче да Европска унија почива на принципима сарадње и договора, као и да су представници странака на власти у Српској и Федерацији показали у кратком периоду да су уградили те принципе у свако рјешење и сваки закон који су донијели.

– Поштовање договора основа је сваког напретка и од Европе очекујемо да покаже да поштује БиХ конкретним дјелима – отварањем преговора. И у Европи је вријеме за озбиљне одлуке којима ће показати да ли је одлучна и да ли жели БиХ за свог партнера – сматра Додик.

Наводи да Република Српска остаје чврсто опредијељена да заједно с Федерацијом напредује на европском путу и сарађује са свима.

– У овом процесу смо заједно. Колико год неки покушавали представити да је Федерација та која нешто ради и представити представнике Српске као негативце, треба знати да таквим активностима највише дијеле БиХ. Приче о санкцијама неколико исфрустрираних парламентараца доказ су да један дио Европе не разумије сложени систем уређења БиХ – нагласио је Додик.

Свака њихова порука је, додаје Додик, деструктивна и никоме не помаже, па ни Федерацији.

– У БиХ остаје једино рјешење договор њених изабраних представника и поштовање принципа на којима је настала. Свако ко мисли да то може промијенити игра се са судбином БиХ и негира је као суверену и самосталну – поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар