Главно Предсједник РС

Додик: Референдум о 9. јануару остаће уписан златним словима у славну историју Српске

ПРЕДСЈЕДНИК РС НАГЛАСИО ДА ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ БИО „СВОЈЕВРСНИ ПРАЗНИК ДЕМОКРАТИЈЕ И СЛОБОДЕ“
  • „Многи су покушавали да нам оспоре право одржавања референдума, карактеришући га разним негативним епитетима, тврдећи да је организован с циљем узурпације надлежности институција БиХ. Међутим, спроведен у складу са Уставом БиХ, праксама демократских држава у Европи и свијету, Уставом Републике Српске и Законом о референдуму“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је 25. септембар 2016. године, дан када су грађани на референдуму изразили своју вољу и опредијељеност да 9. јануар славе као Дан Републике, био својеврсни празник демократије и слободе.

Додик је нагласио да ће датум када је одржан референдум на којем су грађани одговарали на питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске“, те његова улога и значај за српски народ остати уписани златним словима у славној историји Републике Српске.

– Многи су покушавали да нам оспоре право одржавања референдума, карактеришући га разним негативним епитетима, тврдећи да је организован с циљем узурпације надлежности институција БиХ. Међутим, никада не смијемо заборавити да је референдум синоним за слободу грађана Републике Српске и српског народа у остваривању права у сложеној државној заједници каква је БиХ – навео је Додик.

Он је подсјетио да је одржавање референдума било одговор и реакција српског народа на правно и политичко насиље над Републиком Српском, које је кулминирало доношењем одлуке Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године, којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ.

Предсједник Српске је нагласио да је референдум, упркос оспоравањима управо оних који се стално позивају на демократију, спроведен у складу са Уставом БиХ, праксама демократских држава у Европи и свијету, Уставом Републике Српске и Законом о референдуму.

– На данашњи дан прије седам година свједочили смо побједи демократије и побједи српског народа који је већинском вољом осујетио оспоравање уставноправног положаја Републике Српске и права које јој припада по Дејтонском мировном споразум – нагласио је Додик за Срну.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар