Главно Странке

Додик: СНСД се спрема да 2. октобра оствари једну од својих досад највећих побједа

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ЊЕГОВА СТРАНКА УЧЕСТВОВАТИ НА СВИМ ИЗБОРИМА, ПА И БРЧКОМ И КАНТОНИМА ФБиХ
  • „Ова коалиција може да рачуна на подршку у цјелини, а СНСД у оквиру те коалиције, као највећи организовани политички субјект, има обавезу и право да предложи оба кандидата и то ћемо учинити када то термини налажу“
  • „Нећемо потписивати никакву заједничку изјаву о раду на изборном закону послије избора. Нека одмах знају да нас не зову на ту причу! То је ствар нових власти, конфигурације, односа. Макар у то био укључен предсједник Европског савјета Шарл Мишел, таква евентуална заједничка изјава неће имати потпис СНСД“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изјавио је да ће његова странка предложити оба кандидата за индивидуалне функције на предстојећим општим изборима у БиХ, те истакао да СНСД иде по своју 12. изборну побједу у континуитету.

Додик је, након сједнице Предсједништва СНСД-а у проширеном саставу, навео да су општи избори 2. октобра важни и да се ова странка припрема да на њима оствари једну од највећих побједа до сада.

„Поздрављамо рад са коалиционим партнерима. Сматрамо да је коалициона сарадња добра и да је она основа за договор у предизборном и постизборном времену. Ова коалиција може да рачуна на подршку у цјелини, а СНСД у оквиру те коалиције, као највећи организовани политички субјект, има обавезу и право да предложи оба кандидата и то ћемо учинити када то термини налажу“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је потврдио да је СНСД данас увојио одлуку о избору кандидата за листе, за оба индивидуална нивоа.

„Једнако тако, на свим нивоима гдје се одржавају избори, СНСД ће учествовати. То значи на нивоу за члана Предсједништва, за Представнички дом Парламентарне скупштине, Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ и значајан дио кантона у ФБиХ и наравно у Брчко дистрикту“, прецизирао је Додик.

Он је истакао да је СНСД обезбиједио стабилно друштво, економију и безбједност у Републици Српској.

Према његовим ријечима, СНСД ће се водити кампањом добрих вриједности и са коалиционим партнерима побиједити на предстојећим изборима.

„Вјерујемо да ћемо наше резултате постићи на већем нивоу него што смо имали до сада. СНСД баштини заједно са коалиционим партнерима све што је добро у овом друштву. Данас у нашем друштву нема несташице, социјалних потреса, безбједносних изазова“, рекао је Додик.

Одговарајући на новинарско питање о могућности евентуалног пролонгирања датума избора, Додик је рекао да је против тога.

„Искуство која смо имали од пролонгирања локалних избора показало је да то само има већу штету него корист“, каже Додик.

Говорећи о најављеним разговорима о измјени Изборног закона БиХ, Додик је навео да је чуо да ће доћи високопозицинирани људи из Брисела који ће тражити потписивање заједничке изјаве о обавезиом раду на изборној реформи након избора.

„Моје питање је – да ли они то можда не прејудицирају изборне побједнике, па траже да ми то потпишемо? Било како било, ми нећемо улазити у тај аранжман и нека одмах знају да нас не зову на ту причу! То је ствар нових власти, конфигурације, односа“, нагласио је Додик.

Он је рекао да се спекулише о томе да ће представник из Брисела бити предсједник Европског савјета Шарл Мишел, те поновио да таква евентуална заједничка изјава неће имати потпис СНСД-а.

„Ми смо били спремни да уђемо у остале реформе изборног процеса, а онда када смо предложили седам мјера позвали су нас да гласамо, али ниједну нашу нису прихватили ови из Европске комисије“, напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће СНСД учестовати у доношењу онога што сматрају потребним и корисним.

„Рецимо да мандат припадне странци, да не буде послије избора разних јурњава за разним посланицима гдје се плаћа одређени износ како би се обезбиједила нека већина. Све то треба избјећи, чињеницом да треба дати мандат странци и странка одређује са своје листе ко је посланик“, нагласио је Додик.

Он је рекао да му се чини да бриселска администрација и Стејт департмент више хоће да овдје закувају ситуацију, него да је разријеше.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар