Главно Федерација/БиХ

Додик: Став поводом Украјине може утврдити само Предсједништво БиХ

„СТАВА НЕМА, ПА НИКО НЕМА ПРАВО НАСТУПА У ИМЕ БиХ СА НЕКАКВИМ СТАВОВИМА“
  • Турковићева хода по свијету и покушава да Републици Српској накалеми што је могуће више терета у погледу санкција, а не само појединцима

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик БиХ изјавио је да то тијело није разматрало ситуацију која се односи на Украјину нити је донијело било какву одлуку о томе, тако да нико нема право нити може да говори у њено име.

Додик је рекао да је Свен Алкалај, амбасадор БиХ при УН, игнорисао уставну позицију и структуру која предвиђа да спољну политику води Предсједништво које може да утврди став.

БиХ није на уставом предвиђеном нивоу разматрала ситуацију у Украјини нити је донијела било какву одлуку о томе, тако да нико нема право нити може да говори у њено име, па не бих ни ја у овом тренутку“, рекао је Додик новинарима у Шамцу.

Он је појаснио да се Алкалај веома невјешто позива на одлуку од прије седам, осам година у којој није било актуелно да је Русија признала независност Луганска и Доњецка.

Према његовим ријечима, тако се понаша и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић која покушава да спроводи своју и политику партије којој припада.

Додик је истакао да Турковићева хода по свијету и покушава да Републици Српској накалеми што је могуће више терета у погледу санкција, а не само појединцима.

Видимо да то баш и није успјешна политика“, закључио је Додик.

Хитно ријешити набавку лијекова за дјецу обољелу од ријетких болести

Поводом 28. фебруара, Међународног дана ријетких болести, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетиће Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Састанку ће присуствовати и представници Савеза за ријетке болести Републике Српске, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва.

„Након што смо као Република основали Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству и на тај начин омогућили да свако дијете има приступ дијагностици и лијечењу било гдје у свијету уколико је потребно, тако у наредном периоду као Република морамо обезбједити и законски регулисати набавку лијекова за дјецу обољелу од ријетких болести“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ово друштво и одговорне институције за ову област морају пронаћи начин да се прије свега дјеци обољелој од ријетких болести обезбједи доступност лијекова, а родитељи поштеде финансијског оптерећења.

Додик сматра да се већ у марту пред посланицима Народне скупштине Републике Српске требају наћи нацрти закона о здравственој заштити и закона о здравственом осигурању којим ће се регулисати и ово питање и на тај начин дугорочно ријешити проблем набавке лијекова, посебно оних скупих, за дјецу обољелу од ријетких болести.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар