Главно Федерација/БиХ

Додик: Све одлуке Петрича, Ешдауна и других високих представника правно су ништавне

ПАЛМЕРУ: „ДЕЈТОН` ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ УГОВОР И МОГУ ГА МИЈЕЊАТИ САМО ДВА ЕНТИТЕТА И ТРИ НАРОДА
  • „Судбина БиХ зависи од тога да ли ћемо се вратити на изворни текст Дејтонског споразума или ће он до краја бити девалвиран напорима који долазе са стране
  • За промјену Дејтона потребна је и наша политичка воља. Ње није било ни онда када су покушали да врше притисак и условљавају људе. То су били нерегуларни услови за изражавање политичке воље

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је јуче за Глас Српске, коментаришући изјаву специјалног америчког изасланика за Балкан Метјуа Палмера, да је Дејтонски споразум подложан измјенама, да је тај споразум међународни уговор и да се не може мијењати док два ентитета и три конститутивна народа не одлуче да то ураде.

– Промјене Дејтонског споразума су дакле регулисане и апсолутно је кршење међународног права то што су радили претходни високи представници, подржани претходном америчком политиком, а то је да су рушили Дејтонски споразум. Они једноставно из навике покушавају да задрже такву врсту приче. Мислим да судбина БиХ зависи од тога да ли ћемо се вратити на изворни текст споразума или ће он до краја бити девалвиран напорима који долазе са стране – рекао је Додик.

На питање да ли Народна скупштина Републике Српске може ратификовати Дејтонски споразум, како то тврде неки правници и политиколози, Додик је одговорио потврдно.

– Народна скупштина представља Републику Српску. РС је страна потписница свих анекса Дејтонског споразума па према томе и Анекса четири, који се зове Устав БиХ. Народна скупштина је та која има право да не само прихвати него и да мијења Дејтонски споразум и само је то мјесто гдје у име Српске може бити обезбијеђена одлука и политичка воља за било шта о томе – рекао је Додик.

Он истиче да, што се тиче Српске, Дејтонски споразум има подршку у облику у којем је написан.

– За промјену Дејтона потребна је и наша политичка воља. Ње није било ни онда када су покушали да врше притисак и условљавају људе. То су били нерегуларни услови за изражавање политичке воље – рекао је Додик.

Он је истакао да су све одлуке које су донијели Волфганг Петрич, Педи Ешдаун и сви други високи представници правно ништавне, јер се, како каже, заснивају на неизражавању политичке воље.

– Они су себи прибавили бонска овлашћења, за која је тадашњи високи представник Вестендорп рекао да то није у складу са Дејтоном – рекао је Додик.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, за “Глас”: Народна скупштина може ратификовати Дејтонски споразум

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар