Главно Предсједник РС

Додик: Увођење виза+ грађанима БиХ за улазак у ЕУ још ће ослабити повјерење у Унију

ЗАТРАЖИЋЕ ДА СЕ ПРОВЈЕРИ ДА ЛИ ЈЕ СТАРИ САЗИВ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ УЧИНИО СВЕ ШТО ЈЕ МОРАО

ПРЕДСЕДНИК  Републике Српске и изабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је најава увођења посебних виза грађанима БиХ за улазак у Европску унију (ЕУ) лоша порука која ће додатно ослабити повјерење према Унији.

„Очигледно је да је разлог за увођење посебних виза појачан опрез због опасности од тероризма, прије свега, радикалног исламског. Сматрам да увођење виза као вид борбе против тероризма представља кажњавање свих грађана, па и оних који су годинама позивали на борбу против тероризма“, рекао је Додик Срни замољен да прокоментарише најаву да ће грађани БиХ, али и грађани још 61 државе, укључујући и САД, од 2021. године морати попуњавати електронски образац прије него уђу у простор држава чланица ЕУ, који ће коштати седам евра, а уколико буде одобрен, важиће три године.

Додик је истакао да је Република Српска спремна да као и до сада да пуни допринос безбједности не само унутар својих граница, већ и саме ЕУ, на чијим границама се налази.

„Међутим, нисмо спремни да плаћамо цијену појединаца који су на било који начин учествовали у терористичким активностима или их пак политички подржавали. Спремни само да сарђујемо са ЕУ, САД, Русијом и свим земљама свијета које чине антитерористичку коалицију, али нисмо спремни да зарад појединаца будемо кажњени сви“, нагласио је предсједник Српске и изабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поручио да ће, као изабрани српски члан Предсједништва, поставити ову тему на дневни ред и тражити да добије на увид да ли су и колико бивши сазив Предсједништва, као и Министарство иностраних послова и Министарство безбједности били укључени у ово питање и да ли је ико покушао да га ријеши у интересу грађана, те да ли је својим чињењем или нечињењем допринио овом потезу.

„Од осталих чланова Предсједништва тражићу да пронађемо начин и механизам да спријечимо неповољан развој ситуације када су визе у питању, а уколико будемо приморани затражићу и да, у складу са међународним правом, искористимо принцип реципроцитета према земљама које се на овај начин буду понашале према нашим грађанима“, нагласио је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар