Главно Скупштина РС

Додик: Зауставићемо ово са Високим судским и тужилачким савјетом у Дому народа

ИЗРАЗИО ЖАЉЕЊЕ ШТО СЕ СДС И ПДП НИ ДЕСЕТ ДАНА НИСУ ДРЖАЛЕ ЗАКЉУЧАКА НС РС
  • То је лоше и лоша је порука јер је у закључцима Народне скупштине речено да нема доношења одлукаАко је политичка игра у томе да се то све свали на Дом народа и партије које у Српској имају већину, немам ништа против

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да у Дому народа парламента БиХ неће проћи Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) у садашњем саставу, који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић, а који су изгласали СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому БиХ.

„То је лоше и лоша је порука јер је у ранијим закључцима Народне скупштине речено да нема доношења одлука“, рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине о својим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Предсједништву БиХ.

Он је подсјетио да су посланици и лидери партија из Републике Српске, међу којима су и ПДП и СДС, једногласно усвојили закључке којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу.

„Ако је политичка игра у томе да се то све свали на Дом народа и партије које у Српској имају већину, немам ништа против, али жао ми је што је јединство трајало овако кратко. Иако имам наду да би се могло повратити повјерење које смо имали, нисам неискусан да не знам да ранији опозициони наступи нису били мотивисани нашим окупљањем већ политичким обрачунима“.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је са 24 гласа „за“ и 11 „против“ Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем сазиву по хитном поступку који је предложио посланик СДС Драган Мектић.

Против овог законског приједлога гласао је Клуб СНСД, Српски клуб и посланици ХДЗ БиХ.

Овај законски приједлог треба да усвоји и Дом народа да би ступио на снагу.

Образлажући захтјев за разматрање по хитном поступку предложеног закона, Мектић је оцијенио да је неопходно што прије реформисати ВСТС и правосудни систем, наводећи да је општа перцепција јавности БиХ неповјерење у правосудни систем, правну државу и владавину закона, те да је  та институција кључна.

Предложеним законом предвиђа се да мандат актуелним члановима ВСТС-а БиХ престане с 15. јуном, а да најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове ВСТС-а спроведу поступак избора нових чланова ВСТС-а БиХ.

Усвојена је иницијатива да Савјет министара у року од 90 дана донесе одлуку о провјери диплома свих запослених у државним институцијама у смислу валидности диплома у складу са прописима из области образовања.

Дата је сагласност да се ратификују финансијски  споразуми вриједни око 140 милиона евра намијењени за пројекте у РС у областима здравства, образовања, комуналне привреде и инфраструктуре.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар