Главно Федерација/БиХ

Додик „зеленима“ изразио негодовање због недавања БиХ кандидатског статуса

СРЕО СЕ СА ЊИХОВИМ ПОСЛАНИЦИМА У ЕВРОПАРЛАМЕНТУ И БУНДЕСТАГУ
  • Упитао их да ли је владавина права долазак Кристијана Шмита мимо одредби Анекса 10 Дејтонског мировног споразума или ангажман троје страних судија у Уставном суду БиХ?

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Сарајеву са посланицима Зелених у Европском парламенту и Бундестагу и изразио негодовање због одлуке Европске комисије да не предложи кандидатски статус за БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва.

На инсистирање европарламентараца о неопходности владавине права, српски члан Предсједништва рекао је да се и он снажно залаже за то и упитао их да ли је владавина права долазак Кристијана Шмита мимо одредби Анекса 10 Дејтонског мировног споразума или ангажман троје страних судија у Уставном суду БиХ.

Фото: klix.ba

Додик је поновио да се Република Српска залаже за БиХ само онакву каква је дефинисана Уставом и да, зарад европских интеграција, није спремна да се одрекне своје аутономије.

Он је упитао парламентарце и да ли би они пристали да им неизабрани странац намеће законе и смјењује легално биране политичаре, што су високи представници у континуитету радили у БиХ.

За 14 приоритета, који су наведени као услов ЕУ за кандидатски статус, Додик је рекао да му дјелују као казна и да те приоритете тренутно не испуњавају ни све чланице.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар