Главно Федерација/БиХ

Дудаковић и његови саучесници пуштени да се бране са слободе

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИО ПРИТВОР ЗБОГ МОГУЋЕГ УТИЦАЈА НА СВЈЕДОКЕ И ОМЕТАЊА ИСТРАГЕ
  • „Још увијек није познато о којим мјерама забране је ријеч, а највјероватније се ради о забрани међусобног комуницирања и забрани комуницирања са испитаним свједоцима“

СУД БиХ одредио је осумњиченима у предмету „Атиф Дудаковић и други“ мјере забране за вријеме трајања суђења.

Тиме је одбијен приједлог Тужилаштва БиХ да се бившем команданту Армије РБиХ и 12 припадника Петог корпуса одреди притвор.

Нихада Бутуровић, једна од адвоката осумњичених, рекла је да ће осумњичени бити пуштени на слободу уз одређене мјере забране.

„Још увијек није познато о којим мјерама забране је ријеч, а највјероватније се ради о забрани међусобног комуницирања и забрани комуницирања са испитаним свједоцима“, рекла је Бутуровић.

У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити мјера притвора.

Подсјетимо, Дудаковић и други лишени су слободе у полицијској акцији спроведеној у петак на подручју Сарајева, Бихаћа, Санског Моста, Кључа, Велике Кладуше и Цазина, а Тужилаштво је саопштило да су осумњичени за ратни злочин против цивилног становништва из 1994. и 1995. године.

У суботу навече Тужилаштво је затражило одређивање притвора као разлог наводећи могуће ометање истраге боравком на слободи, прикривање доказа и вршење утјецаја на свједоке или саучеснике.

Адвокати одбране Асим Црналић и Фахрија Каркин изјавили су након синоћњег рочишта да нема ниједног примјера утицаја на више од 400 саслушаних свједока те да Тужилаштво има намјеру да изманипулира Суд БиХ.

„Овдје би била и брука и фарса да се након толико година одреди притвор. Овај предмет се могао завршити 2004. године“, казао је Каркин.

(Klix.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар