Главно Федерација/БиХ

Џаферовић БиХ онлајн наступио на Кримској платформи без ставова Предсједништва БиХ

ПОЗИВАО СЕ НА СТАВОВЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СТАРЕ ОСАМ ГОДИНА - ИЗ 2014.
  • Лукаво рекао да је Предсједништво БиХ раније изразило очекивање да ће се ситуација у Украјини окончати мирним путем
  • Нагласио је да је потврђена дубока забринутост због континуираног војног јачања и погоршања стања људских права на полуострву Крим, укључујући ускраћивање слободе говора и прогон припадника мањина

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић обратио се данас на самиту Кримске платформе у који су онлајн били укључени бројни, махом западни званичници.

Током обраћања, Џаферовић је рекао да је Предсједништво БиХ раније изразило очекивање да ће се ситуација у Украјини окончати мирним путем.

– Спољна политика БиХ према међународним партнерима, што укључује и пријатељску Украјину, заснива се на отворености и равноправности, узајамном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, принципу мирољубиве сарадње, поштовању међународног права и уважавању обостраних интереса, што је изричито наведено у стратегији Спољне политике БиХ, која је у потпуности у складу с Повељом Уједињених нација.

– Предсједништво Босне и Херцеговине је 6. марта 2014. године усвојило посебну изјаву о ситуацији у Украјини. Том изјавом Предсједништво је изразило очекивање да ће до рјешења новонастале кризе доћи мирним и демократским средствима, дијалогом и политичким преговорима између свих релевантних страна, уз конструктивну подршку цијеле међународне заједнице, на општеприхваћеним принципима међународног права – рекао је Џаферовић.

Навео је да се БиХ придружила декларацији високог представника ЕУ о Криму.

– Том приликом, Предсједништво БиХ такође је изразило пуну подршку напорима с циљем превазилажења тренутне ситуације и одржања мира и потребне сигурности те позвало све стране у спору да се уздрже од упорабе силе и журно отпочну политички дијалог за рјешење новонастале ситуације, у интересу мира, регионалне и глобалне стабилности. Годину дана након одржавања нелегалног и нелегитимног референдума и посљедичне незаконите анексије Крима и Севастопоља од стране Руске Федерације, 16. марта 2015. године БиХ се придружила декларацији високог представника у име ЕУ о Криму, којом је потврђена чврста опредјељеност за суверенитет и територијални интегритет Украјине – поручио је члан Предсједништва.

Такође, поручио је како је истом декларацијом настављено са осудом тог чина кршења међународног права те истакнуто да је илегална анексија Крима и Севастопоља директан изазов међународној сигурности, са озбиљним импликацијама на међународни правни поредак који штити јединство и суверенитет свих држава.

– Такође, истакнута је посвећеност потпуном провођењу политике непризнавања, укључујући и рестриктивне мјере. Поново је потврђена дубока забринутост због континуираног војног јачања и погоршања стања људских права на полуострву Крим, укључујући ускраћивање слободе говора и прогон припадника мањина. Поновљен је позив да се међународним актерима у области људских права омогући потпун, слободан и неограничен приступ цијелој територији Украјине, укључујући Крим и Севастопољ – истиче Џаферовић.

Џаферовић је нагласио да се БиХ након 24. фебруара 2022. године придружила бројним декларацијама и међународним документима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар