Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Бошњаци ће напустити сједницу ако Закон о Уставном суду БиХ буде на дневном реду

ДЕЛЕГАТИ БОШЊАКА У ДОМУ НАРОДА ПС БиХ ПРОТИВ ХИТНЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА
  • Делегат Клуба српског народа Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла да се питање судија у Уставном суду БиХ тиче 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и тако побила наводе делегата Клуба бошњачког народа Џемала Смајића да се треба бавити европским законима, те да закон о Уставном суду није у 14 приоритета

ДОМ народа ПС БиХ већином гласова одбио је да разматра по хитној процедури измјене и допуне Изборног закона БиХ који је претходно усвојен у Представничком дому.

Желимир Нешковић, делегат СДС-а, затражио да се на сједници разматра Закон о Уставном суду БиХ који од љетос безуспјешно покушава да стави на дневни ред.

Шефик Џаферовић делегат СДА, одбија расправу, а уколико ипак буде стављена на дневни ред Бошњаци ће напустити сједницу.

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа, тражи да се тај закон уврсти у дневни ред и наглашава да подржава његов садржај.

Делегат Клуба српског народа Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да се питање судија у Уставном суду БиХ тиче 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и тако побила наводе делегата Клуба бошњачког народа Џемала Смајића који је рекао да се треба бавити европским законима, те да закон о Уставном суду није у 14 приоритета.

Предсједавајући Клуба српског народа Средоје Новић истакао је да би могао разумјети „ватрене говоре“, какaв је држао Џаферовић, да се отворила расправа о закону, али да је недопустиво спречавати легално изабраном делегату да предлаже законе.

– Овдје је говор о процедури, па ако процијенимо да је нешто неуставно у расправи, онда можемо посезати за таквом реториком. Овако, немојте да одузимамо право представнику једног народа да предлаже и изнесе своје мишљење – рекао је Новић.

Због одбијања предсједавајућег Кемала Адемовића да иницијативу тј. приједлог Закона о Уставном суду БиХ стави на дневни ред, Клуб Срба затражио паузу.

Након што је Адемовић одбио да се у дневни ред уврсти приједлог Закона о Уставном суду БиХ Нешковић је напустио сједницу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар