Главно Федерација/БиХ

Џаферовић у Бриселу тражио кандидатски статус БиХ по убрзаној процедури

ОДВОЈЕНО РАЗГОВАРАО СА ШАРЛОМ МИШЕЛОМ И УРСУЛОМ ФОН ДЕР ЛАЈЕН

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић данас је у Бриселу у одвојеним сусретима са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и предсједником Европске комисије Урсулом вон дер Лајен разговарао о питању европског пута БиХ и кандидатском статусу.

Према ријечима Џаферовића, разговарано је о уставним и изборним реформама унутар БиХ и изборима који треба да буду одржани ове године. Џаферовић је рекао да је „замолио Мишела да се уз помоћ ЕУ ставе ван снаге одлуке Народне скупштине Републике Српске“, као и да се „заложио и за јачање Еуфора у БиХ“.

Фото: Европска комисија

Од Лајенове Џаферовић је затражио додјељивање кандидатског статуса БиХ, истичући да БиХ не жели избјећи своје обавезе из Мишљења Европске комисије, али да хоће „исти третман као и друге земље у смислу добијања кандидатског статуса по убрзаној процедури због геополитичких и безбједносних императива“.

Разговарано је о активностима које су имале за циљ спровођење ограничених уставних и изборних реформи, у складу са захтјевом Европске комисије да БиХ проведе пресуде Европског суда за људска права.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар