Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Закон о забрани негирања геноцида сузбија највеће пријетње миру

ОБРАТИО СЕ ВИДЕО-ЛИНКОМ УЧЕСНИЦИМА СКУПА „ШТА МИР И СИГУРНОСТ ЗНАЧЕ У 21. ВИЈЕКУ“
  • Скуп је организован у Њујорку на маргинама засједања Генералне скупштине УН, а Шефик Џаферовић је његовим учесницима сервирао и ово: „Чињеница да је недуго након геноцида у Сребреници, интервенцијом НАТО заустављен рат у БиХ само је додатно потврдила да се геноцид могао спријечити“

ЧЛАН Председништва БиХ Шефик Џаферовић био је данас један од говорника на панелу „Шта мир и сигурност значе у 21 вијеку“, где је изјавио да закон о забрани негирања геноцида „сузбија највеће пријетње миру“.

Када говоримо о миру и сигурности у 21. вијеку двије су кључне лекције. Прва је потреба превентивног дјеловања на заштити мира и међународног права. Говорећи о контексту БиХ, у том смислу сматрам охрабрујућим доношење закона о забрани негирања геноцида и величања ратних злочинаца, уз подршку међународне заједнице, чиме се сузбија идеологија која почива на ревизионизму и говору мржње, па као таква представља највећу пријетњу миру“, рекао је Џаферовић, а пренио портал Кликс.

Додао је да су демократија, владавина права, заштита индивидуалних људских права и колективна одбрана, непромјенљивост граница, кривично гоњење ратних злочинаца, рјешавање отворених питања дијалогом и уз помоћ институција међународног права, уклањање расне и етничке дискриминације, јачање улоге жена у друштву принципи и процеси захваљујући којима су евроатлантска друштва постала способна да мирно рјешавају интерне и међусобне друштвене неспоразуме и противрјечности.

Он је рекао и да је „агресија на БиХ“ показала све слабости НАТО савеза и Европске уније и да се, „како је примјетио Тадеуш Мазовјецки свеукупна стабилност међународног поретка и принципа цивилизације нашла на коцки због БиХ“, а међународна заједница, предвођена УН, НАТО савезом и ЕУ није одговорила задатку.

Геноцид у Сребреници је страшна потврда те чињенице и то ће остати вјечита црна мрља у свјетској и европској историји, а чињеница да је недуго након геноцида у Сребреници, интервенцијом НАТО заустављен рат у БиХ само је додатно потврдила да се геноцид могао спријечити“, рекао је Џаферовић.

Скуп је организован у Њујорку на маргинама засједања Генералне скупштине Уједињених нација, а Џаферовић се на панелу обратио видео поруком.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар