Главно РС и матица

Џек Смит трећи Американац којем Вашингтон повјерава шиптарске злочине на КиМ

ЗА `ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА` ДОЛАЗИ СА МЈЕСТА ШЕФА ПРАВНЕ СЛУЖБЕ БОЛНИЧКОГ УДРУЖЕЊА САД
  • Смит је од 2008. до 2010. био координатор истрага у сталном Међународном кривичном суду (ИЦЦ) у Хагу, гдје је „био задужен за осјетљиве истраге над страним владиним службеницима и припадницима паравојних милиција осумњичених за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид“

АМЕРИЧКИ правник Џек Смит постављен је за новог главног тужиоца Суда за злочине ОВК у Хагу, саопштио је данас тај суд.

Смит ће замјенити Дејвида Швендимана коме је, крајем марта, истекао уговор с владом САД на основу којег је радио као тужилац суда.

У саопштењу суда, достављеном Бети, пише да Смит „има искуства у истрагама о високо позиционираним функционерима, као и у међународним кривичним истрагама“.

„Почашћен сам и срећан да је пред мене постављен овај изазов и радујем се што ћу да наставим истрагу“, изјавио је Смит.

Смит је од 2008. до 2010. био координатор истрага у сталном Међународном кривичном суду (ИЦЦ) у Хагу, где је „био задужен за осјетљиве истраге над страним владиним службеницима и припадницима паравојних милиција осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид“.

„Од 2010. до 2015. Смит је радио као руководилац Одјељења за јавну одговорност при америчком Министарству правде и надгледао суђења за компликоване предмете јавне корупције широм САД“, пише у саопштењу суда.

Смит је потом био и савезни тужилац у америчкој држави Тенеси, а радио је и у канцеларији савезног тужиоца у Њујорку.

У Њујорку је „руководио екипом од око стотину тужилаца“ у сузбијању „јавне корупције, тероризма, крвних деликата и организованих банди, привредног криминала и сложених финансијских злоупотреба“.

За свој рад, по саопштењу, добио је више награда у САД.

На дужност главног тужиоца Суда за злочине ОВК, Смит долази с положаја руководиоца правне службе Болничког удружења САД.

Суд за злочине ОВК, чији је званични назив Специјализована већа Косова, до сада није подигао ниједну јавну оптужницу.

Суд је надлежан за „злочине започете или почињене на Косову“ од 1. јануара 2008. до 31. децембра 2000. године.

Како је званично најављено, Суд за злочине ОВК ће „водити судске поступке о наводима који проистичу из Извјештаја Парламентарне скупштине Савета Европе… од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним дјелима“.

У том извјештају, специјални извјестилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнио сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извјештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

Пре одласка с те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извјештају.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар