Главно Свијет

Џонсон позвао Британце да се не стиде своје робовласничке и колонијалне прошлости

АПЕЛОВАО НА СУНАРОДНИКЕ ДА ПРЕСТАНУ СА САМОБИЧЕВАЊЕМ ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНЕ ИСТОРИЈЕ
  • „Прокључао“ поводом најава да би из концертног програма ББЦ Промс могле бити искључене патриотске пјесме које могу бити повезане са колонијализмом и робовласнилким системом

БОРИС Џонсон позвао је Британце да престану да се стиде своје историје и да сами себе не бичују због робовласничке историје земље.

Џонсон је прокоментарисао медијске извјештаје да ББЦ разматра могућност да се из концертног програма ББЦ Промс искључе патриотске пјесме које могу бити повезане са колонијализмом и робовласнилким системом.

„Дошло је време да престанемо да се стидимо наше историје, наше традиције и наше културе и да ставимо тачку на нападе колективног самобичевања“, рекао је.

Џонсон је додао да су га савиетници одвраћали од оваквог наступа, али да их није послушао зато што је „прокључао“ и да пожелио да изнесе своје гледиште.

Талас иницијатива за ревизију историје и рушење споменика онима који су били умијешани у трговину робовима или давали расистичке изјаве почео је у Сједињеним Државама и Европи кренуо је са скупова за црначка права.

У Бристолу су демонстранти бацили у море споменик трговцу, филантропу и посланику Едварду Колстону, који се у 17. вијеку бавио трговином робовима.

У Лондону су исписане расистичке поруке на споменику Черчилу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар