Главно Свијет

Ердоган у Келну отворио највећу џамију у Европи, за Турке тражи двојно држављанство

ПРЕДСЈЕДНИКА ЊЕМАЧКЕ ФРАНКА-ВАЛТЕРА ШТАЈНМАЈЕРА НАЗВАО „СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉЕМ“

ТУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоан свечано је у Келну отворио џамију, највећу у западној Европи, уз јако присуство полиције.

Полиција је морала да раздваја Ердоганове присталице и противнике.

У говору посвећеном њемачко-турском пријатељству, Ердоган је своју вишедневну посјету Њемачкој описао као „прелијепу“ и „изузетно успјешну“ у, како је навео, „критичној фази“.

Он је поздравио 3,5 милиона својих сународника, браће, како је рекао, који живе у Њемачкој и захвалио „свом пријатељу“ предсједнику Франк-Валтеру Штајнмајеру који га је, како каже, „веома учтиво“ примио, преносе њемачки медији.

Оцијенио је и да су разговори с канцеларком Ангелом Меркел протекли веома добро, упркос неким несугласицама. Он је рекао да је са обоје њемачких званичника разговарао о важним темама, као што су економске инвестиције и о томе како се „ефикасно борити против расизма и исламофобије“.

Ердоган је позвао Турке у Њемачкој да се боље интегришу у њемачко друштво, а заложио се и за двојно држављанство.

Такође је позвао да се заузме заједнички став против расизма и критиковао понашање Њемаца према фудбалерима Месуту Озилу и Илкају Гундогану, који су после фотографисања с њим били изложени јаким критикама.

Само због тога су „искључени из друштва, за то немам разумијевања“, рекао је Ердоган.

Турски предсједник је поново затражио и одлучну борбу против присталица Гуленовог покрета који Анкара сматра одговорним за покушај пуча у Турској прије двије године.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар