Главно Свијет

Ескобар: О грађанском концепту БиХ тек кад она постане чланица ЕУ

НАГЛАСИО У ЗАГРЕБУ: ДОТЛЕ ЈЕ ОКВИР ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ – ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ
  • Искључио је сваку могућност сукоба и истакао да Србија и Хрватска нису заинтересоване за рат на својим границама
  • Оцијенио да БиХ није функционална државе, али да за то није крив Дејтонски споразум већ изостанак добре воље политичара. Додао је да је тај споразум добар компромис који је препознао интерес три конститутивна народа и добар путоказ за европску интеграцију, али да није тако коришћен

О ГРАЂАНСКОМ концепту за БиХ може се разговарати тек након што она постане чланица Европске уније, а до тада је оквир Дејтонски споразум, изјавио је Загребу специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Искључио је сваку могућност сукоба и истакао да Србија и Хрватска нису заинтересоване за рат на својим границама.

Он је подсјетио да у БиХ постоје миротворне снаге, присутност НАТО и високи представник међународне заједнице с бонским овлашћењима.

И млади у БиХ, казао је, не желе да се боре за владајуће структуре и корупцију политичара.

– Због тога не видим никакву шансу сукоба. Могуће је да буде насилних чинова, али сви одговорни политичари и јавни службеници раде да се то не догоди. Зато мислим да рат није могућ – рекао је Ескобар.

Додао је, међутим, да је свеједно забринут за БиХ због „једнако опасног сценарија“ економске и демографске пропасти државе.

Ескобар сматра да БиХ тренутно није функционална држава јер тамошње институције „већ дуго“ нису ефикасне, „што није посљедица Дејтонског споразума, него изостанак добре воље“ политичког руководства земље.

Ескобар је рекао да је Дејтонски споразум „25 година био успјешан у одржавању мира у земљи“ и додао да он није узрок проблема у БиХ.

– Проблем је неодговорно руководство, корупција, политичари који инсистирају да остану на власти по сваку цијену – рекао је амерички изасланик на Хрватско-америчком форуму поводом 30 година од успостављања дипломатских односа.

Ескобар, преноси Хина, сматра да је тај споразум добар компромис који је препознао интерес три конститутивна народа и добар путоказ за европску интеграцију, „али да није тако коришћен“.

О концепту грађанске државе који заговара дио међународне заједнице, он каже да се о њему може разговарати „можда у будућности“, након што БиХ постане чланица Европске уније.

– Дотад је Дејтон мапа пута према европској интеграцији и то мора и остати – рекао је Ескобар и поновио америчку подршку концепту једне државе, два ентитета и три конститутивна народа.

Рекао је да разуме забринутост око високих тензија у БиХ и „види аналогију с 1991. годином“ јер у тој земљи политичари не разговарају и пријете да ће се повући из државних институција.

Ескобар, наводи се, није хтио да нагађа да ли ће до договора у БиХ доћи нити је желио да коментарише њихов ток, јер, како каже, трају свакодневно и није у њих директно укључен, али вјерује да постоји рјешење које ће одговарати свим странама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар