Вјере Главно Федерација/БиХ

Фалатко: За нас је Исламска заједница у БиХ примјер како муслимани треба да буду организирани

КАВАЗОВИЋ СЕ У СТЕЈТ ДЕПАРТМАНУ СРЕО ДА ДИРЕКТОРКОМ ЗА ЦЕНТРАЛНУ И ЈУГОИСТОЧНУ ЕВРОПУ
  • Поглавар ИЗ БиХ рекао да је циљ којем ИЗ у БиХ стреми – плурална, демократска, секуларна, грађанска држава у којој су права сваком грађанину загарантирана

РЕИСУ-л-улема Хусеин еф. Кавазовић у пратњи директора Управе за вањске послове и дијаспору Ријасета ИЗ у БиХ Разима Чолића борави у вишедневној посјети Сједињеним Америчким Државама.

Предвиђено је да се реису-л-улема састане са већим бројем званичника у Вашингтону и представника различитих организација, те бошњачке дијаспоре и Исламске заједнице Бошњака сјеверне Америке.

Данас се реису-л-улема исламске заједнице у Босни и Херцеговини у State Departmentu састао Susan Falatko, директорицом Уреда за централну и југоисточну Европу.

Директорицу Falatko је занимало стање међурелигијских односа и укупних односа у бх. друштву. Такођер се занимала за стање сигурности у БиХ и како Сједињене Државе могу помоћи стабилизацији прилика у нашој земљи.

Реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић је говорећи о Исламској заједници као о једној од традиционалних вјерских заједница у БиХ нагласио да се односи унапређују те да се позитивним може оцијенити сарадња између чланица Међурелигијског вијећа.

Када је ријеч о сигурности уопће, реис Кавазовић је истакао улогу САД у очувању сигурности, те позвао на веће америчко присуство у нашој земљи поготово зато што се примјећује интензивирање страних утицаја који не доприносе стабилизацији прилика у нашој земљи или чак пријете њеној укупној стабилности.

Нагласио је да је циљ којем ИЗ у БиХ стреми плурална, демократска, секуларна, грађанска држава у којој су права сваком грађанину загарантирана.

Реису-л-улема је обавијестио директорицу Falatko о неким активностима које је Исламска заједница проводила, проводи и које планира провести, с циљем превенције насилног екстремизма и радикализма.

Као илустрацију, споменуо је пројекте превенције насилног екстремизма који је Исламска заједница реализирала уз помоћ Норвешке владе и Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, као и пројекат чија реализација је у току уз помоћ Европске уније, као и будућим пројектима који се планирају реализовати.

Директорица Falatko је у вези тога казала: „За нас је Исламска заједница у БиХ примјер како муслимани требају бити организирани. Није да немате проблема али показујете снажну жељу да се суочавате с изазовима и ја вам на томе честитам”.

Понудила је помоћ за активности Исламске заједнице које могу допринијети дијалогу и сигурности у БиХ.

Госпођа Falatko је истакла да добро познаје ситуацију у нашој земљи јер је редовно прати а и била је у Сарајеву 2006. године.

http://kliker.info/reis-kavazovic-u-washingtonu-islamska-zajednica-u-bih-stremi-ka-sekularnoj-i-gradjanskoj-drzavi/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар