Главно Свијет

Фицо: Словачка не види ниједан разлог да призна „Косово“

„АКО БУДЕ ПОЗВАНА - СЛОВАЧКА ЋЕ СЕ РАДО ВРАТИТИ У МИСИЈУ КФОР“
  • Премијер Словачке Роберт ФИЦО: Ја сам у политици од 1992. године. Ово ми је четврти мандат. Не устајем ујутру дрхтећи од страха, хоћу ли и пети пут бити предсједник. Захваљујући томе могу слободно да говорим и имам слободу свог мишљења. Ако би био неки притисак на нас, ја не видим разлог за промјену мишљења, када је ријеч о признању Косова

ПРЕМИЈЕР Словачке Роберт Фицо изјавио је данас да Словачка не види ниједан разлог да призна тзв. Косово, као и да ће и убудуће бити у групи неколико земаља које о овом питању имају исто мишљење.

Он је за Танјуг рекао да је Словачка мала земља која се држи принципа да мале земље које немају наоружање и не рјешавају своје проблеме војним путем, могу само да се ослањају на међународно право.

– Ако имамо храбрости да кажемо да у случају Украјине видимо кршење међународног права, онда и у случају Косова имамо храбрости да кажемо исто то. Зато ако остајемо на платформи поштовања међународног права, стандардима како треба да настане независна држава, у том случају се можете уздати у нас. Ми не видимо ниједан разлог да признамо Косово – рекао је он.

На питање да ли због тог става Словачка трпи притисак, Фицо каже да је већ навикао да, „ако некада изговорите храбро мишљење и кажете истину, а не кажете оно што од вас очекују либерални, прогресивистички медији“, постајете предмет критике.

– Ја сам у политици од 1992. године. Ово ми је четврти мандат. Не устајем ујутру дрхтећи од страха, хоћу ли и пети пут бити предсједник. Захваљујући томе могу слободно да говорим и имам слободу свог мишљења. Ако би био неки притисак на нас, ја не видим разлог за промјену мишљења, када је ријеч о признању Косова – рекао је Фицо.

Фицо је, говорећи о тренутној ситуацији у јужној српској Покрајини цитирао словачку изреку „Ко жели да се туче, палицу ће наћи“ и рекао да се пуно прича о европској интеграцији, да су преговори Србије у току, као и да зна да је питање тзв. Косова тема која кочи цијели процес.

– С друге стране, прихватамо политичке одлуке и позивамо Украјину у Европску унију. Желим свакоме, ко жели да буде у Европској унији, да у њој и буде, али видим разлику када политичка одлука дође пре него што је земља спремна, и видим политичке одлуке које коче већ спремне земље, зато ћу се поново вратити на Србију и рећи ћу, за вас дефинитивно важи правило да ко жели да се туче, палицу ће наћи – рекао је Фицо.

Упитан да ли постоји могућност да се Словачка врати у мисију КФОР која је значајна за безбједност Срба на КиМ, Фицо је рекао да је са потпредсједником владе и министром обране, Робертом Калињаком разговарао о дјеловању Словачке у иностранству.

– Дотакли смо се и ове мисије, а министар одбране ми је потврдио да уколико би Словачка била позвана, ми смо апсолутно спремни да идемо у ту мисију и да у њој активно учествујемо. Зато могу да кажем да ако можемо да ујединимо снаге у том духу, биће ми драго. Словачка ће се врло радо вратити у ту мисију – рекао је Фицо.

(Tанјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар