Главно РС и матица

Филипс: Неки у врху Косова су пристали на корекцију границе и давање територије Србији

ТАЧИЈЕВ САВЈЕТНИК ДЕЈВИД ФИЛИПС ПОДНИО ОСТАВКУ, НЕ ЖЕЛИ ДА УЧЕСТВУЈЕ У „ПОДЈЕЛИ КОСОВА“

Дејвид Филипс и Рамуш Харадинај

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ савјетник косовског шиптарског предсједника Хашима Тачија, Дејвид Филипс, поднио је оставку са образложењем да не жели да буде дио плана о подјели Косова, пише Коха Диторе.

Филипс је навео да је на независности Косова радио више од 30 година и да је прихватио да буде савјетник у дијалогу између Приштине и Београда, јер је сматрао да је могуће доћи до споразума који би унапредио владавину права и појачао притисак међународне заједнице на Србију да призна Косово као независну државу у садашњим границама.

„Неки људи у косовским институцијама иду другим путем. Пристали су на корекцију границе, давањем територије Србији. Подјела Косова или корекција граница је лош споразум, који неће нормализовати односе између Србије и Косова“, констатовао је Филипс.

Према његовим ријечима, заговорници корекције границе сматрају да би послије тога чланице Европске уније које нису признале Косово, то учиниле, а Вашингтон убједио Русију и Кину да одустану од противљења чланству Косова у Уједињеним нацијама.

„Нема основе за такав закључак. Штавише, корекција границе је историјска издаја народа Косова. Потенцијално је опасна и могла би довести до насиља“, оценио је Филипс.

https://www.radiokim.net/vesti/politika/ostavka-tacijevog-savetnika-zbog-ideje-o-korekciji-granica.html

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар