Главно Федерација/БиХ

Галијашевић: Још је нетакнута структура из које су стајали Осмица и ОБА

ПОВОДОМ БОСНИЋЕВОГ ИЗЛАСКА ИЗ ЗАТВОРА: ОН ЈЕ ВАЖАН У ИСЛАМИСТИЧКИМ СТРУКТУРАМА, АЛИ НИЈЕ ГЛАВНИ
  • „Треба упалити рефлекторе… али и присјетити да је СДА отворила врата том покрету и створила такве људе као што су Хусеин Билал Боснић и Нусрет Имамовић. То је насљеђе Алије Изетбеговића које је у политичком, идеолошком и у биолошком смислу учинило живот у БиХ небезбједним и немогућим
  • Боснић је осуђен за слање на сиријско ратиште једног човјека – свог чобанина Ибре Ћуфуровића, док је остала нетакнута структура иза које су стајали Осман Мехмедагић Осмица и Обавјештајно-безбједносна агенција и структура предвођена Нусретом Имамовићем која је послала 500 људи у Сирију и Ирак, од којих је око 100 још тамо

ЕКСПЕРТ за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је излазак из затвора некадашњег вође вехабија из Бужима Хусеина Билала Боснића импулс исламистичком покрету у БиХ да настави са радикалним дјеловањем, реорганизацијом и акцијама, због чега је потребно „упалити рефлекторе јавности и безбједносних структура“.

Галијашевић је истакао да Боснић идеолошки и вјерски припада радикалним структурама спремним на насиље, те да је „важан“ човјек у оквиру тог покрета, али не и најважнији.

– Треба се присјетити да је СДА отворила врата том покрету и створила такве људе као што су Боснић и Нусрет Имамовић. То је насљеђе Алије Изетбеговића које је у политичком, идеолошком и у биолошком смислу учинило живот у БиХ небезбједним и немогућим – рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је Боснић осуђен за слање на сиријско ратиште једног човјека – свог чобанина Ибре Ћуфуровића, док је остала нетакнута структура иза које су стајали Осман Мехмедагић Осмица и Обавјештајно-безбједносна агенција и структура предвођена Нусретом Имамовићем која је послала 500 људи у Сирију и Ирак, од којих је око 100 још тамо.

Осман Мехмедагић

Галијашевић каже да је Боснић, осим тога што представља пријетњу, добар начин да се скрене пажња са главне инфраструктуре коју чине припадници СДА у институцијама система – сектору безбједности и обавјештајних послова, структуре коју чине бивши муџахедини, вехабије, људи који су били у Гвантанаму и људи који су привилегована класа у БиХ.

– Потребно је упалити рефлекторе изнад Боснића зато што он идеолошки, вјерски припада радикалним структурама спремним на насиље, али коначно и над структурама које су систем за дочек команданата муџахедина из рата у Авганистану након што су талибани преузели ту земљу под своју контролу – упозорио је Галијашевић.

Он је оцијенио да је Боснић и у симболичком смислу важан за исламистички покрет, да му да нови импулс, али да није једини и није најважнији и не би смио бити изговор да се БиХ не бави стварним безбједносним пријетњама радикалног ислама које представљају припадници Исламске државе и Ал Каиде.

Билал Боснић

Некадашњи вођа вехабија из Бужима Хусеин Билал Боснић изашао је данас из затвора у Војковићима, гдје је служио казну од седам година на коју га је осудио Суд БиХ због подстицања на тероризам.

Њему је првостепена пресуда изречена крајем 2015. године када је проглашен кривим да је 2013. и 2014. године држао говоре с циљем подстицања припадника селефијске заједнице да се прикључе организованој терористичкој групи у Исламској држави.

Његови говори објављивани су на видео-снимцима на Јутјубу, гдје је, између осталог, истицао да је „њихово“ све до Санџака.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар