Главно Странке

Главни одбор Социјалистичке партије потврдио одлуке о искључењу Скока, Селака и Савановића

СЈЕДНИЦА ГО СП КАСНИЛА ЈЕР ЈЕ ПОЛИЦИЈА МОРАЛА ДА ИЗ САЛЕ ИЗБАЦИ НЕЗАДОВОЉНЕ
  • Предсједник СП Петар ЂОКИЋ: Понудили смо нашим посланицима да признају да су грубо прекршили програм и статут СП, да се извине свим органима, члановима и предсједнику за исхитрен потез… Они то нису прихватили
  • Искључени Горан СЕЛАК: Ово никако није крај наше борбе. Понудили смо Петру Ђокићу излазну варијанту, били смо спремни да повучемо захтјев за моменталну смјену и оставку уз гаранцију Ђокића да ће се повући и са мјеста министра и предсједника партије у наредна три мјесеца

ГЛАВНИ одбор Социјалистичке партије није опростио солирање двојици посланика Максиму Скоки и Горану Селаку, те Миленку Савановићу и потврдио је одлуку лидера странке Петра Ђокића о њиховом искључењу, а након што су они одбили да се јавно извине партији и њеном предсједнику.

„Оставили смо простора да неки народни посланици могу промијенити свој став, оставили смо им простора за корекцију, али су ови морали бити искључени на основу оцјене да су грубо прекршили статут наше партије… Ми смо понудили један текст изјаве нашим посланицима како би је јавно прочитали, да признају да су грубо прекршили програм и статут СП, да се извине свим органима, члановима и предсједнику за исхитрен потез… Они то нису могли да прихвате“, изјавио је Петар Ђокић.

Искључени чланови поручили су да је сједница нелегално сазвана, те да је и одлука о искључењу таква.

„Није завршена процедура нашег искључења јер коначна одлука о искључењу се доноси тек након жалбе Статутарној комисији, коју ћемо упутити. Што због нелегалности сазивања сједнице Главног одбора, а најављујем је и из суштинских разлога зато што прилика за другачије мишљење у СП није смјела и није могла бити разлог за било чије искључење“, изјавио је Максим Скоко, те додао да ће у Народној скупштини и даље дјеловати као клуб све док одлука о искључењу не буде постала званична.

Права драма претходила је сједници Главног одбора СП јер је група активиста те странке предвођена Ратком Јокићем, чланом Градског одбора Бањалука, на силу ушла у салу гдје се одржавала сједница.

Активисти су организовано аутобусом дошли у Добој да би лидеру странке Петру Ђокићу казали с чим се не слажу.

Чланови ГО који су се налазили унутра напустили су салу, у коју је потом ушла полиција која је активисте упозорила да изађу, што су на крају и учинили.

„Нисам имао циљ, мени је циљ да кажем на Главном одбору шта мисле људи, чланови СП, симпатизери… Жао ми је што се ово дешава у СП јер Социјалистичка партија треба да буде јединствена и нико не жели да цијепа ову партију, први ја, па сви остали, треба да будемо  јединствени, али такође да се свима да прилика да кажу, не треба никоме бранити да нешто каже…  То ћу њему лично да кажем када га видим“, казао је Јокић.

Сједница Главног одбора почела је са три сата закашњења, а претходила јој је сједница Извршног одбора којој су присуствовали народни посланици Горан Селак и Максим Скоко, те Миленко Савановић, које је лидер странке Петар Ђокић искључио због нестатутарног дјеловања.

„Очекивали смо овакве потезе, али ово никако није крај наше борбе. Понудили смо Петру Ђокићу излазну варијанту, били смо спремни да повучемо захтјев за моменталну смјену и оставку уз гаранцију Ђокића да ће се повући и са мјеста министра и предсједника партије у наредна три мјесеца. Да му тако пружимо прилику да допринесе стабилизацији партије и да се бар једном понесе часно према партији која је њему дала све. Он је ипак спреман да уништи партију, што је нама било јасно, али жељели смо да то покаже пред јавношћу и свим социјалистима. Имамо наравно право жалбе на ову нелегалну одлуку, искључење мора да потврди Конгрес који нас је и бирао, а остаје чињеница да су Ђокићу лични интереси далеко изнад интереса партије“, истакао је Селак по зваршетку сједнице.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар