Главно Федерација/БиХ

Гогановић: Хелез мора да поштује одлуке Предсједништва БиХ, иначе – крши и Закон о одбрани БиХ

МИНИСТАР ОДБРАНЕ У СМ БиХ ИЗЈАВИО ДА СУ СЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ВЕЋ ОДЛУЧИЛЕ ЗА „НАТО ПУТ“
  • Замјеник министра одбране Александар ГОГАНОВИЋ: Ако политичко Сарајево не поштује став Републике Српске и српског народа, нека бар поштује НАТО и његове званичне изјаве у којима је више пута наглашавано да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у Алијанси и да о евентуалном чланству треба да се договоре конститутивни народи у БиХ

ЗАМЈЕНИК министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да је у Програму реформи, које је усвојило Предсједништво БиХ 2019. године, јасно дефинисано да је БиХ за сарадњу са НАТО, али не и за чланство и да Зукан Хелез има право да не поштује одлуке Предсједништва БиХ као појединац, али као министар одбране је дужан, иначе, крши Закон о одбрани и Устав БиХ.

– Подсјетио бих колегу Хелеза да је Дејтонски мировни споразум јасно дефинисао да се све одлуке у БиХ доносе у складу са договором два ентитета и три конститутивна народа и упозоравам да је другачији приступ директно кршење Устава БиХ – рекао је Гогановић за Срну, реагујући на изјаву Хелеза да институције БиХ одлучују о чланству у међународним организацијама, те да су, како каже, што се тиче НАТО пута, већ одлучиле.

Гогановић је за Срну нагласио да ако политичко Сарајево не поштује став Републике Српске и српског народа, нека бар поштују НАТО и њихове званичне изјаве у којима су више пута нагласили да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у Алијанси и да о евентуалном чланству треба да се договоре конститутивни народи у БиХ.

Оваквим неозбиљним изјавама Хелез покушава да се позиционира у својој политичкој партији али наноси штету угледу Министарства одбране као најозбиљнијег и најосетљивијег система у Савјету министара.

– Предсједништво је највиши колективни орган извршне власти БиХ и све одлуке у вези са одбраном и спољном политиком доноси искључиво консензусом. Став српског члана Предсједништва БиХ, који је у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, сасвим је јасан – сарадња да, НАТО интеграције не – поручио је Гогановић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар