Главно Федерација/БиХ

Гогановић: Хелез се увијек позива на члан 84 Закона о одбрани, нека прочита и члан 19

ПОРУЧИО МУ И ДА „ПРОГРАМ РЕФОРМИ“ ПРЕДВИЂА САРАДЊУ СА НАТО А НЕ УЛАЗАК БиХ У АЛИЈАНСУ
  • Замјеник министра одбране БиХ Александар ГОГАНОВИЋ: БиХ има мултиетничке Оружане снаге, а према Закону о одбрани, на који се министар позива, предвиђено је да министар доноси одлуке у сарадњи са замјеницима министара. Нажалост, министар Хелез већ дуже времена не поштује Закон о одбрани, те самостално и без моје сагласности доноси одлуке. Уколико се таква пракса не прекине, бићу принуђен да позовем надлежне институције на нивоу БиХ да се укључе и испитају цијели случај

ЗАМЈЕНИК министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да се министар одбране Зукан Хелез, када говори о НАТО савезу, позива увијек на члан 84 Закона о одбрани, те га позива да прочита и члан 19 истог закона.

– БиХ има мултиетничке Оружане снаге, а према Закону о одбрани, на који се министар позива, предвиђено је да министар доноси одлуке у сарадњи са замјеницима министара. Нажалост, министар Хелез већ дуже времена не поштује Закон о одбрани, те самостално и без моје сагласности доноси одлуке. Уколико се таква пракса не прекине, бићу принуђен да позовем надлежне институције на нивоу БиХ да се укључе и испитају цијели случај – рекао је Гогановић за Срну.

Реагујући на изјаву Хелеза да члан 84 Закона о одбрани БиХ, како каже, недвосмислено обавезује институције БиХ да проведу активности за пријем БиХ у НАТО, Гогановић је рекао да ће, када говоре о НАТО савезу, подсјетити Хелеза да је управо предсједник Милорад Додик, као члан Предсједништва БиХ 2019. године, учествовао у доношењу документа „Програм реформи“ који умјесто НАТО интеграција предвиђа сарадњу са НАТО.

Додао је да је та одлука једногласно усвојена у Предсједништву БиХ, а прихваћена је као таква и у сједишту НАТО савеза у Бриселу.

Он је подсјетио да је Хелез својим поступцима и дјеловањем нанио штету НАТО сарадњи, јер управо због њега није усвојен „Програм реформи“ за 2023. годину.

– Систем одбране у БиХ функционише на принципима договора, сарадње и компромиса, а не самовољом појединаца, и само тако можемо развијати мулетиетничке Оружане снаге БиХ и мултиетничку БиХ увести у Европску унију – поручио је Гогановић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар