Главно РС и матица

Гренада постала девета замеља која је повукла признање „Косова“

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЈЕ СТАНДАРДНО: ПРИЗНАЋЕ ОНО ШТО СЕ БЕОГРАД И ПРИШТИНА ДОГОВОРЕ
  • Ивица ДАЧИЋ: „Ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити“

ГРЕНАДА је девета земља која је повукла признање независности Косова, саопштили су министри спољних послова Србије и Гренаде Ивица Дачић и Петер Дејвид.

„Могу да саопштим да је Гренада девета земља која је поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе“, рекао је Дачић, а пренело је Министарство спољних послова Србије.

Двојица министара потписали су и Меморандум о сарадњи и пријатељству два министарства и двије државе.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да развија односе са Гренадом, као и да очекује посјету колеге Дејвида Београду.

„Министар Дејвид ми је званично уручио ноту Гренаде за Србију у којој се јасно каже да је Гренада преиспитала свој став у вези са статусом Косова, и да имајући у виду да се води дијалог, та држава сматра да не треба доносити било какве одлуке о статусу Косова пре завршетка тог дијалога, као и да у том смислу поништава, односно укида све раније донете одлуке или изјаве и декларације у вези са статусом Косова“, рекао је Дачић.

Он је истакао је да то значи да Гренада поништава позицију признања Косова као независне државе, а како је оцијенио, то је још један велики резултат не само у оспоравању косовске независности, већ и у схватању да се проблем може ријешити само дијалогом.

„Ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити“, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Гренаде Дејвид је рекао да је сарадња са Србијом заснована на „дубоком међусобном уважавању суверенитета и немијешања у унутрашње ствари“.

Он је рекао да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из Гренаде школују у Србији.

„Радујем се продубљивању сарадње двије земље. Потписали смо споразум који предвиђа формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољопривреде и станоградње“, рекао је Дејвид.

У ноти која је уручена је наведено да је Гренада донијела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова.

„Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка рјешењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења“, наведено је у ноти.

Влада Гренаде чврсто ће подржати став око кога се двије стране сагласе, додаје се у ноти и наводи да Влада Гренаде у међувремену укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар