Главно Свијет

Гренел: Трамп је само потврдио да ће Србија и Косово радити заједно на реализацији споразума

„ПОГРЕШНО ЈЕ ТВРДИТИ ДА ЈЕ ПОСТОЈАЛА ТАЧКА 10 – НИ ЈЕДНА НИЈЕ БИЛА НУМЕРИСАНА“
  • Ричард ГРЕНЕЛ: Србија и Косово нису у Бијелој кући потписали споразум са Сједињеним Државама
  • На инсистирање новинара да појасни шта су тачно двије стране потписале, Гренел је казао:  Обе стране су потписале споразум да сарађују на нормализацији економских односа

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Бијеле куће за дијалог Србије и Косова Ричард Гренел рекао је да су Косово и Србија у петак поподне у Вашингтону потписали споразум о међусобној сарадњи и да нису потписали никакав споразум са САД.

На констатацију новинара да је и амерички предсједник Доналд Трамп нешто потписао, Гренел је рекао да је то тачно.

„Он је у основи потписао писмо потврђивања да ће они радити заједно на реализацији споразума“, рекао је Гренел.

На инсистирање новинара да појасни шта су тачно двије стране потписале, Гренел је казао:

Обе стране су потписале споразум да сарађују на нормализацији економских односа.

На питање да ли су исти споразуми које су потписале две стране, он је рекао да су 99,9 одсто исти, сем посљедње тачке.

Србија ће пребацити своју амбасаду до јула сљедеће године (у Јерусалим) – то је српски дио споразума, а за Косово, све је исто до посљедње тачке која гласи да ће имати међусобно признање са Израелом“, навео је Гренел.

Прије свега, не бих ни покушавао да разјасним шта је предсједник Вучић мислио када се обраћао српским медијима, рекао је Гренел.

Оно што је рекао у сали за састанке је да је ово историјски споразум који ће нормализовати регион. Причао је о мини-Шенген зони“, навео је изасланик и додао:

Што се тиче тачке 10, погрешно је рећи да је постојала тачка 10. Ниједна од њих није била нумерисана. Не знам откуд то“.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након потписивања споразума у Бијелој кући да је задовољан договореним и напоменуо да је у питању билатералан споразум са САД-ом, а не трилатералан и са Приштином.

„Дакле трећа страна није призната у овом смислу као субјекат међународног права“, навео је Вучић.

Ово је значајан билатерални споразум за нашу земљу са САД, немамо чега да се стидимо, и имамо разлога да се овим споразумом поносимо – видећете да ћемо се у будућности и кроз разговоре с неким другима врло радо позивати на овај споразум, јер много тога што смо овим споразумом добили, неки други нам неће давати, запамтите моје речи, рекао је Вучић новинарима.

(Н1)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар