Главно Свијет

Хан: БиХ да без одлагања формира Савјет министара

КОМЕСАР ЕУ ЗА ПРОШИРЕЊЕ: ЛИДЕРИ СТРАНАКА СТРАНАКА ДА СПРОВЕДУ СПОРАЗУМ ОД 5. АВГУСТА
  • Јоханес Хан ничим није повезао формирање Савјета министара БиХ са НАТО, нити подржао инсистирање Бошњака и Жељка Комшића да се прво (или истовремено) достави у Брисел АНП

КОМЕСАР Европске уније за проширење и сусједску политику Јоханес Хан позвао је да се у Босни и Херцеговини без одлагања формира Савјет министара БиХ, те истакао да од политичара очекује да наставе дијалог и спроведу споразум потписан 5. августа.

Хан је нагласио да је формирање власти од суштинске важности за процес европских интеграција.

„У том контексту, ангажовао сам се са Предсједништвом Босне и Херцеговине да охрабрим политичко вођство да проведу споразум од 5. августа. Од њих очекујем да преузму одговорност и наставе са дијалогом у циљу именовања Вијећа министара, без даљњег одлагања, скоро годину дана након одржавања избора“, рекао је Хан.

Он је посебно истакао да је формирање власти на нивоу БиХ неопходно како би се кренуло даље након Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

„Не постоји кредибилна алтернатива ЕУ перспективи Босне и Херцеговине. Тренутни застој подрива оправдана очекивања грађана Босне и Херцеговине за просперитетну будућност у својој земљи“, закључио је Хан.

Подсјећамо, прије тачно мјесец дана, лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДАМилорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић потписали су Споразум са принципима формирања власти на нивоу БиХ, који је требало да до данас буде спроведен, јер је у Споразуму наведено да он важи 30 дана од дана потписивања.

Међутим, Предсједништво БиХ ни мјесец дана након потписивања поменутог Споразума није изабрало мандатара за Савјет министара.

Кандидат за мандатара за Савјет министара био је Зоран Тегелтија, бивши министар финансија Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар